Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen još jedan osumnjičeni za ubistvo Pukanića


I u Bosni i Hercegovini su uslijedila hapšenja vezana za ubistvo vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića. Policija Federacije BiH saopštila je da je uhapsila tridesetpetogodišnjeg muškarca iz Velike Kladuše, koji je odmah smješten u jednomjesečni pritvor.

Pripadnici MUP-a Federacije BiH uhapsili su u Velikoj Kladuši osobu za koju se sumnja da je umiješana u ubistvo suvlasnika „Nacionala“ Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, potvrdio je glasnogovornik Federalne uprave policije Robert Cvrtak:

“Tijekom jučerašnjeg dana, u saradnji sa kolegama iz Bihaća lišili smo slobode jednu osobu sa prostora Unsko-sanskog kantona za koju postoje osnovi sumnje da je povezana s atentatom koji se nedavno dogodio u Zagrebu. Mi smo tijekom noći, sinoć osobu predali Kantonalnom tužiteljstvu u Bihaću na daljnje postupanje, i svakako i dalje nastavljamo intenzivno surađivati sa kolegama iz Hrvatske.”

Husein Uzeirović, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, kaže:

„U Kantonalno tužilaštvo privedena je osoba sa incijalima H.E. zbog određenih sumnji da bi se mogla povezati sa licima, odnosno izvršiocima krivičnog djela koje se desilo 23. 10. 2008. godine u Zagrebu. Nakon njegovog ispitivanja uslijedio je prijedlog za određivanje pritvora. Određen je pritvor prema istom do 30 dana.

Radi se o 35-godišnjem Elvisu Hadžiću iz Velike Kladuše u čijoj je kući tokom hapšenja i pretresa pronađen eksploziv, a koji, prema navodima hrvatske policije, odgovara slici fotorobota.

Ovo je, inače drugi osumnjičeni za učešće u atentatu koji se povezuje sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, otac Amira Mafalanija, uhapšenog nedavno u akciji zagrebačke policije, živi i radi u Visokom, nadomak Sarajeva, kao hirurg. Riječ je o Sirijcu Majedu Mafalaniju, inače nosiocu najvećeg ratnog priznanja u BiH „Zlatni ljiljan“, za zasluge u ratnoj bolnici u Visokom. Amir je njegov sin iz prvog braka koji se povezuje sa skupinom bliskom Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam.

I MUP Republike Srpske je u stalnoj komunikaciji sa kolegama u Hrvatskoj, potvrdio je načelnik Kriminalističke policije RS Gojko Vasić:

„Provjera za lice i provjera za vozila koja su se u kritično vrijeme nalazila na području Hrvatske i grada Zagreba. Mi smo višestruko zainteresovani da se to riješi imajući u vidu da ovaj način izvršenja se može vezati za ubistva koja su bila i kod nas i u Federaciji i u Srbiji.”

Pomoć hrvatskim policijskim organima u istrazi Pukanićevog i Franjićevog ubistva organizovao je i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović:

“Odmah po saznanjima šta se desilo u Zagrebu ja sam zatražio od direktora Granične policije BiH da se pojačaju granične kontrole na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom, od direktora SIPA-e također sam zatražio da stupi u kontakt sa hrvatskim kolegama i da im obojica ponude pomoć.”

Mješovite patrole graničnih policija BiH i Republike Hrvatske imaju za cilj održavanje povoljnog stanja sigurnosti, spriječavanja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, te razmjenu informacija, iskustava i saznanja.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG