Dostupni linkovi

Aktuelizovana priča oko "Vojka i Savla"


Vidosav Stevanović, Foto: Branko Vučković
Vidosav Stevanović, Foto: Branko Vučković

Hoće li konačno na sudu biti rešena dugogodišnja misterija ko je pisao humoresku, zapravo politički pamflet "Vojko i Savle" objavljen u "Politici" sredinom 80-ih, koji je označio početak sukoba Slobodana Miloševića i njegovog dotadašnjeg političkog mentora Ivana Stambolića?

Književnik Vidosav Stevanović podneo je dve tužbe za klevetu i nadoknadu moralne štete protiv Dušana Stupara bivšeg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti. Poznati književnik, koji se nedavno vratio iz egzila, podneo je tužbe zbog Stuparovih tvrdnji iznetih u emisiji ”Insajder” B92 da je Stevanović po nalogu Državne bezbednosti napisao humoresku "Vojko i Savle”, a da je za uzvrat dobio Ninovu nagradu za roman ”Testament”.

Humoreska objavljena u Politici 18. janura 1987. godine kasnije je poslužila Slobodanu Miloševiću za obračun protiv Ivana Stambolića na Osmoj sednici, a njeni inspiratori i autori još uvek nisu otkriveni.

Tužbe Vidosava Stevanovića usledile su nakon izjave Dušana Stupara, bivšeg šefa beogradske Udbe da je književnik, po nalogu Državne bezbednosti napisao humoresku ”Vojko i Savle” i zauzvrat dobio NIN-ovu nagradu za roman ”Testament”.

”Vidosavu Stevanoviću su za humoresku, pošto je i on bio zloupotrebljen, pošto, verovatno, nije bio svestan šta će se posle dogoditi i u kom smislu će se ta humoreska iskoristiti, onda je kao neku satisfakciju njemu, pošto je on tek posle shvatio u šta su ga uvalili, onda su mu dali NIN-ovu nagradu”, rekao je Stupar za ”Insajder” B 92.

Stevanović kaže da su Stuparevi navodi dobro organizovane glasine tajnih službi i podseća da je bivši šef Državne bezbednosti tu tvrdnju prvi put izneo tri dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, ali da tada nije imao priliku da odgovori na optužbe. Sada smatra da je došlo vreme da se konačno sudskim putem rasvetli taj politički i književni skandal koji duže od dve decenije potresa Srbiju.

”Gospodin Stupar je izrekao jednu jednu laž i jednu besmislicu. Laž je da sam ja napisao Vojko i Savle, jer da sam ja to pisao bilo bi dobro napisano. Međutim, mnogo gora stvar od te laži je besmislica da sam ja dobio NIN-ovu nagradu za roman Testament, koji je preveden na više svetskih jezika, upravo zbog jedne blesavo napisane humoreske. To je savršen književni skandal i za to ja čekam da sud završi ovu priču”, kaže Stevanović.


Stevanović smatra da se njegovo ime pominje u aferi ”Vojko i Savle” jer je bio školski drug i prijatelj Dragiše Pavlovića, jednog od poraženih na Osmoj sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, koja se smatra i početkom političkog uspona Slobodana Miloševića.

”Pretpostavljam da je jedan od Stuparovih motiva iznošenja lažnih optužbi vezan za nastojanje da se porodici Slobodana Miloševića omogući povratak u Srbiju”, kaže Stevanović.

"Kažu da je on u stalnoj vezi sa Miloševićevom porodicom u Moskvi, a ja sam pisac čuvene biografije, čuvene ne zbog mene, nego zbog objekta Slobodana Miloševića koja je štampana na nekoloiko velikih svetskih pa i u Americi, Kanadi i Australiji. Znači to je jedna stvar koja veoma škodi familiji, koja sada izgleda planira da se vrati u Srbiju i pokušava da popravi ono što se zove imidž Slobodana Miloševića”, zaključuje Stevanović.

Poznati književnik vratio se nedavno iz dobrovoljnog egzila u Francuskoj gde je proveo skoro čitavu deceniju. Na proteklom bogradskom Međunarodnom sajmu knjiga pojavilo se drugo kolo njegovih sabranih dela, a nešto ranije aktuelizovane su stare optužbe na njegov račun.

XS
SM
MD
LG