Dostupni linkovi

Holbrooke i Mesić: zabrintutost stanjem u BiH


Richard Holbrooke daje izjavu medijima nakon susreta sa Stjepanom Mesićem, Foto: Enis Zebić
Richard Holbrooke daje izjavu medijima nakon susreta sa Stjepanom Mesićem, Foto: Enis Zebić

Jedan od tvoraca Daytonskog sporazuma, bivši pomoćnik američke državne tajnice Richard Holbrooke razgovarao je danas sa hrvatskim predsjednikom Mesićem. Središnja tema razgovora bila je situacija u Bosni i Hercegovini.

Dobro je biti u otvorenom i demokratskom Zagrebu u otvorenoj i demokratskoj Hrvatskoj, kazao je bivši visoki američki diplomat, a sada jedan iz najužeg kruga vanjskopolitičkih savjetnika demokratskog senatora Barracka Obame Richard Holbrooke nakon susreta sa hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem.


„Izrazili smo ozbiljnu zabrinutost oko situacije u Bosni i Hercegovini, a ja sam predsjedniku Mesiću čestitao na hrvatskom priznanju Kosova," kazao je Holbrooke.


Na naš upit o važnosti Bosne i Hercegovine, Holbrooke je kazao kako je ta država oduvijek bila nestabilan element u regiji - zbog svog položaja, povijesti i etničkog sastava.

„Ne smije se ignorirati Bosnu i Hercegovinu, i mislim da međunarodna zajednica sa toliko mnogo drugih prioriteta – Irana, Iraka, Afganistana i drugdje - nije posvetila dovoljno pozornosti onome što se aktualno tamo dešava“, kazao je Holbrooke.


U inteviewu za hrvatsku javnu televiziju koji će biti večeras emitiran Holbrooke je američko povlačenje iz BiH nazvao velikom pogreškom, a podjednako tako velika su pogreška pokušaji gašenja Ureda visokog predstavnika u BiH, uključujući i onaj Putinov. On je Još jednom odlučno demantirao navodni dogovor s Radovanom Karadžićem.

„Sve se svodi na to hoćete li vjerovati činjenicama i meni, ili notornom ratnom zločincu,“ naglasio je Hoolbrooke.

XS
SM
MD
LG