Dostupni linkovi

Bojkot Parlamenta, ali ne i plata


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Odluka poslanika Srpske liste da bojkotuje parlament otvara pitanje koliko je taj čin legitiman i moralan ako se zna da poslanici nijesu odrekli visokih primanja niti je stranka otpisala pozamašna budžetska sljedovanja.

Poslanici Srpske liste su odustali od najave da će narodu vratiti mandate, a umjesto toga su se odlučili za bojkot parlamenta. Istovremeno, Srpska lista i njenih 12 poslanika zadržali su plate i druge finansijske i statusne privilegije. Srpska lista će nastaviti da prima mjesečna budžetska sljedovanja od oko 47.000 eura, što znači da je od januara do danas inkasirala oko pola miliona. Poslanici se naravno nijesu odrekli ni plata koje, prema podacima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, iznose oko 1500 eura.


Upitan koliko je to moralan i legitiman čin, potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović kaže da u toj partiji vjeruju da je građanima sve jasno, te da su se ovih dana mnogi upregli da opravdaju "promašaje Vlade":


"Oko toga šta se dobija, šta se gubi, šta se plaća, šta se ne plaća. Vrlo jednostavno i vrlo precizno, mi smo sada van parlamenta trajno. Ukoliko gospoda misle da treba povući korak dalje onda prvo da se izjednačimo u redosledu poteza i dogovorimo da idemo i korak dalje i vratimo mandata, s tim što građani moraju da znaju da poslanici ako vrate mandate nastavljaju da primaju plate godinu dana i time se ne mijenja ništa. Mijenja se nešto i donekle kada je u pitanju finansiranje političkih partija, mada se ni tu ne ostaje trajno bez sredstava zbog toga što Zakon o finansiranju političkih partija poznaje odrednicu da se određena novčana sredstva dobijaju samo na osnovu toga što se na posljednim izborima usvojio toliki i toliki procenat, odnosno toliko i toliko poslaničkim mjesta."

Lider Narodne stranke Predrag Popović kritikovao je odluku Srpske liste da bojkotuje parlament i ocijenio da je ta politička grupacija obmanula građane kojima je najavila vraćanje mandata.

"Ostavke podrazumijevaju da poslanici ostaju bez poslaničkih plata, a stranka sa čije su liste birani bez statusa parlamentarne stranke",
pojasnio je Popović.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da odluku o bojkotu parlamenta doživljavaju kao nastavak političkog lutanja Srpske liste. Direktor te stranke Predrag Sekulić:

"Ako se vratimo nekoliko mjeseci unazad imamo takođe njihov bojkot, pa onda jedno vrijeme nijesmo mogli da ih istjeramo iz parlamenta, kada su htjeli čak i da spavaju i spavali su u parlamentu, a sada ponovo imamo situaciju da napuštaju parlament, ali su i te kako radni da primaju plate i sve one prinadležnosti poslanika. Cijenim da će ovo njihovo političko lutanje najbolje znati da ocijene njihovi glasači koji su ih i birali da ih zastupaju u parlamente, a ne da spavaju u njemu s jedne strane ili da ne ulaze u njega sa druge."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG