Dostupni linkovi

Iz novog izveštaja Evropske komisije za Crnu Goru


Uoči izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji koji će biti objavljeni 5. novembra iz Brisela prenosimo prve izvode iz izvještaja za Crnu Goru koji smo imali na uvid.

Evropska komisija smatra da su u Crnoj Gori potrebna dodatna angažovanja u pravcu implementacije reformi naročito onih koji se tiču pravosuđa, kaže se u godišnjem izveštaju o napretku. Analiza Evropske komisije podvlači da je potrebna politička volja kako bi se postigli rezultati u reformama, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije. Iako se priznaje da je bilo napretka u borbi protiv pranja novca i organizovanog kriminala ove pojave, prema papiru i dalje predstavljaju razlog za ozbiljnu brigu.


I Crna Gora je, poput Srbije i Kosova za Evropsku komisiju, zemlja porekla, tranzita i destinacije za trgovinu ljudskim bićima. Izveštaj koji će komisija objaviti naredne nedelje, a koje je naš radio imao uvid ranije, priznaje da u Crnoj Gori postoji koncenzus o pitanjima koja su vezana za Evropsku uniju, ali se podvlači neophodnost da ovaj koncenzus bude proširen kada je u pitanju jačanje države.

Kao i u prethodnim godinama zemlji se zamera što nije uspela da ojača administrativne kapacitete, a javna uprava tamo, kako se kaže, je veoma slaba. Izveštaj primećuje da je Crna Gora počela sa izdavanjem biometrijskih pasoša, međutim, da vizni režim u zemlji i dalje nije u skladu sa evropskim standardima. S toga se traži dodatni napori u pravcu ispunjenja uslova koji proizilaze iz mape puta o liberalizaciji viznog režima koje je ranije utvrdila Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG