Dostupni linkovi

Popuštaju i Brisel i Beograd?


U Beogradu se nastavljaju razgovori srpskih zvaničnika i Ujedinjenih nacija o međunarodnom prisustvu na Kosovu. Zvanični Beograd je poručio da je EULEKS prihvatljiv pod određenim uslovima, a nezvanično se spekuliše da Brisel traži modalitete za rešenje kako bi misija bila raspoređena na celom Kosovu.

I dok srpski predsednik Boris Tadić kaže da je još daleko rešenje o razmeštanju EULEKS-a, nezvanične informacije iz Brisela govore da je nova vlada u Beogradu otvorila put koji, uz jasne uslove, može voditi rešenju, a što nije bio slučaj s prethodnom vladom. Agencije prenose navode neimenovanih zvaničnika u Evropskoj uniji da je cilj pregovora Evropska unija - Srbija i Beograd - Ujedinjene nacije da se misija EULEKS razmesti na celom prostoru Kosova na temelju Rezolucije 1244 i pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Zvonimir Stević, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo kaže za naš program da je bez mandata Ujedinjenih nacija i saglasnosti Srbije za Beograd misija EULEKS apsolutno neprihvatljiva:

"Istovremeno, svaka misija mora biti statusno neutralna, a ta neutralnost obavezno mora biti ugrađena u odgovarajuća dokumenta, koje, takođe, mora verifikovati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je nužnost jer se na taj način Savet bezbednosti pojavljuje kao garant statusne neutralnosti određene mirovne misije. Inače, pod statusnom neutralnošću se podrazumeva da misije ne zadiru u pitanja vezana za status Kosova i Metohije, a obaveza joj je i da u svom delovanju ignoriše jednostrano i protivpravno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije."

Iz Beograda je nedavno, najpre od predsednika Tadića, poručeno da misija EULEKS jeste prihvatljiva, ali pod tri uslova - uz odluku Saveta bezbednosti, da ne primenjuje Ahtisarijev plan i da je statusno neutralna. Ovakav pristanak, koji je od opozicionih nacionalnih stranka okarakterisan kao priznanje kosovske nezavisnosti, Tadić, međutim, drugačije objašnjava:

"Za državu Srbiju nije od odlučujuće važnosti da li će španski vojnici i policajci, ili neki drugi evropski ili vanevropski vojnici i policajci, biti u misiji Ujedinjenih nacija ili u EULEKS-u ukoliko pravni okvir za tu misiju na Kosovu i Metohiji daju Ujedinjene nacije kroz Savet bezbednosti. Za nas nije od odlučujuće važnosti kako će ovi vojnici i policajci nastupati na Kosovu i Metohiji u svojoj misiji ukoliko se ne primenjuje Ahtisarijev plan i ukoliko je ta misija statusno netralna."

U nedavnom pismu predsednicima Srbije i Kosova generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je da EULEKS bude neutralan prema pitanju statusa Kosova. Nešto se očigledno menja, kaže nam Simeon Pobulić, dugogodišnji dipolmata i član Foruma za međunarodne odnose:

"Reč je o jednom novom mandatu koji bi Evropska unija trebalo da ima preko EULEKS-a. U međunarodnim odnosima su uvek moguća svakojaka rešenja, to je pitanje interesa, a sama nezavisnost Kosova nije nezavisna - to je, ipak, jedan skriveni oblik protektorata. Evropska unija želi da ima sređenu situaciju na Kosovu, a ta sređena situacija na Kosovu podrazumeva i saradnju Srbije. Najzad, na Balkanu se ne može zamisliti bezbednost bez Srbije i Evropska unija ne želi da donese bilo kakvo rešenje koje bi mnogo smetalo Srbiji."

Osim toga Beograd se našao u nezavidnoj situaciji želeći, s jedne strane, priključenje Evropskoj uniji, a istovremeno se protiveći njenoj misiji na Kosovu. Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, u svemu tome vidi jednu dozu neizrečenog međusobnog razumevanja:

"Srbija je par meseci šetala po ivici noža zahtevajući ova tri uslova, rizikujući da bude percepirana od strane međunarodne zajednice kao izvor nebezbednosti u regionu, jer trenutno na Kosovu imamo pravnu anarhiju, posebno na severu Kosova. Čini se da su obe strane igrale izuzetno oštro, ali se naslućuje neka vrsta kompromisa. Međutim, u srpskoj javnosti se manje spominje činjenica da će bez obzira na to da li će to biti EULEKS, i kakva će biti njegova kopča sa onim delom Ahtisarijevog plana koji govori o formiranju kosovskih bezbednosnih snaga, proces formiranja kosovskih bezbednosnih snaga nastaviti da se sprovodi onako kako je to bilo načelno planirano pod okriljem NATO-a, iako je to bio ključan problem zbog kojeg je srpska vlada odbijala da prihvati EULEKS. U tom smislu ništa se neće mnogo promeniti, osim što je ovo možda srećnije rešenje, da se to formalno izdvoji iz nečega što srpska javnost percipira kao ulogu Evropske unije na Kosovu."

XS
SM
MD
LG