Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jug Srbije odumire


William Montgomery

Izuzetan poznavalac Zapadnog Balkana, bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery još uvek je aktivan u regionu. Bio je na sahrani kontrovernog hrvatskog novinara Ive Pukanića. Pre toga je, nakon obilaska juga Srbije koji je prošao kroz ozbiljnu destabilizaciju pre samo nekoliko godina, predočio gde srpska vlast ozbiljno greši kad je ovo područje u pitanju.

William Montgomery u intervjuu za RSE najpre komentariše pravnu osnovu za razmeštanje EULEX-a na čitavoj teritoriji Kosova, o kojoj se trenutno pregovara, a čiji je izvor još uvek Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. EULEX će, dakle, i nakon proglašenja nezavisnosti Kosova delovati u skladu sa ovom rezolucijom. Da li se takvo rešenje može implementirati?

Montgomery: Ono što se događa zapravo je to da Evropska unija želi da njena misija EULEX počne da deluje i da se rasporedi na čitavoj teritoriji Kosova. Brisel, rekao bih, očajnički pokušava da taj svoj cilj ostvari, a da istovremeno uvaži i srpske zahteve, tako da je izabrao taktiku da svoju misiju u izvesnom smislu učini neutralnom u odnosu na pitanje statusa Kosova. U tom smislu je prihvatio da ona – bar na papiru – deluje pod kišobranom UNMiK-a, odnosno, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dakle, to je ono što se događa, a pitanje je da li će moći i da se implementira. To nije nemoguće ukoliko obe strane – Priština i Beograd – odluče da to rešenje prihvate u duhu kompromisa, ali je moguće da bilo koja strana to rešenje i odbije. Dakle, to rešenje će biti primenjivo samo ukoliko obe strane progutaju štošta i u ime daljeg napretka odluče da učine kompromis.

William Montgomery još uvek je vrlo aktivan i agilan u regionu bivše Jugoslavije. Nedavno je posetio jug Srbije. Za naš program upozorava da je na delu “benigno zanemarivanje” ovog regiona od strane Srbije. Podsećajući na to da je ovaj deo zemlje prošao kroz ozbiljnu destabilizaciju tokom 2000. i 2001. godine, i da su međunarodna zajednica, Srbija i lokalni lideri uložili lavovske napore da se stabilizuje, Montgomery upozorava da to područje još uvek pati od velikih ekonomskih problema, što samo otvara vrata buđenju ekstremizma sa obe strane.

Montgomery: Etničke grupe tamo još nisu postigle puno pomirenje. Bilo bi stoga veoma korisno za srpsku vladu da pokaže svima u međunarodnoj zajednici da jug Srbije funkcioniše kao uspešna multietnička priča. To bi bilo tim potrebnije jer Beograd nastoji da ubedi međunarodne igrače u svoje argumente o Kosovu. U suprotnom slučaju, ako ovo područje nastavi da bude zapostavljano kao što je do sad bilo, biće to carte blanche za ekstremističke grupe sa Kosova koje su podsticale nasilje 2000. i 2001. godine da se ponovo aktiviraju. Sve što se dogadja na Kosovu nesumnjivo utiče na ekstremističke snage na jugu Srbije i najbolji način da se one preduprede jestu koncentrisani napori Srbije da se ta oblast ekonomski unapredi. Dopustite mi da ovome dodam činjenicu da je Beograd najdinamičniji grad u regionu, koji se neprestano gradi i širi, a da istovremeno jug Srbije odumire. Mladi ljudi odlaze. Populacija Bujanovca se smanjuje i to kako broj etničkih Albanaca, tako i broj Srba, što se pre svega može pripisati ekonomskim razlozima. Vlada mora uložiti velike napore da revitalizuje jug Srbije, tako što će ponuditi paket ekonomskih, poreskih i drugih olakšica za investitore.

William Montgomey je bio na sahrani nedavno ubijenog hrvatskog novinara Ive Pukanića. Pitali smo kako saseći aždaju organizovanog kriminala u regionu u kojem kriminalni sindikati ne haju za etnička pitanja i državne granice i sarađuju bolje nego države regiona.

Montgomery: Pogledajte Sjedinjene Države. I mi imamo problem sa organizovanim zločinom, kao i čitav svet. Ono što stvari ovde u tom pogledu čini težim jeste što se proces tranzicije u demokratiju odvijao i odvija iz jednog totalno drugačijeg sistema i što su institucije sistema koje treba da se bore protiv organizovanog kriminala još uveka slabe. Neprestana smena vladajućih garnitura ih je samo dodatno slabila jer ih je politizovala a ne profesionalizovala. Pravosuđe i policija još nisu profesionalizovani stubovi društva. To je problem zajednički celom regionu. Srpska tranzicija je u odnosu na Hrvatsku, recimo, usporena problemima kao što su Milošević i Kosovo, zahtevaće celu jednu generaciju da se završi, ali ono što je za mene najtužnije jeste to što je svaka politička elita koja je dolazila na vlast u Srbiji koristila tajne službe za borbu protiv političkih protivnika umesto za borbu protiv spoljašnjeg neprijatelja. i to je jedan od razloga što se te službe i policija nisu u potrebnoj meri bavile slamanjem organizovanog kriminala. Bile su zauzetije borbom protiv političkih oponenata onih na vlasti. Dakle, neprijatelj broj jedan je uvek bila oponentska politička partija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG