Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obruč oko ubojica se sužava


Pukanićev automobil nakon eksplozije

Hrvatska je policija jutros potvrdila da je zbog likvidacije novinara Ive Pukanića i Nike Franjića uhitila jučer u Zagrebu i na području Vukovarsko-srijemske županije 10 osoba, od kojih su 8 državljani Republike Hrvatske, a dvojica Republike Srbije.

Četvorica osumnjičenih uhićena su jučer poslijepodne u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pograničnom području sa Srbijom,a šestorica u Zagrebu, izvjestio je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec:

«Imajući u vidu sigurnosnu prosudbu i činjenicu da se radi o izrazito opasnim pripadnicima kriminalnog miljea koji su do sada više puta evidentirani za različita kaznena djela, pa i ona najteža, njihovo uhićenje obavili su pripadnici specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova. Prilikom uhićenja nad tri uhićene osobe uporabljena su sredstva prisile i tom su prilikom dvije osobe dobile tjelesne ozlijede, prema liječnickim konstatacijama ne radi se o teškim ozlijedama. I dva pripadnika policije takodjđer su zadobila lakše tjelesne ozlijede.»

Policija još ne želi u javnost sa identitetom, no neslužbeno se govori o braći Robertu i Luki Mataniću (30 i 24 godine), te 26-godišnjem Amiru Mafalaniću, koje je bugarska policija 2004. osumnjičila za niz mafijaških likvidacija u Sofiji. Robert Matanić se nakon toga skrivao u Srbiji, a onda u Bugarskoj i odležao 8 mjeseci, ali početkom ove godine zbog nedostatka dokaza i pušten.

Hrvatski mediji ih izravno dovode u vezu i sa srbijanskim kriminalnim miljeom, krugom kontroverznog srpskog biznismena Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam koji je prema pisanju Nacionala namjeravao u Hrvatskoj preuzeti dio poslova umirovljenog i za kriminal optuženog, hrvatskog generala Vladimira Zagorca i to u vrijednosti od čak 300 milijuna eura.

Njihov odvjetnik Zoran Pilipović potvrdio je medijima da su među uhapšenima njegovi klijenti - braća Matanić i Mafalani:

«Tereti ih se točno za kvalificirano ubojstvo Ive Pukanića.»

Što se tiče uhićenih srpskih državljana, hrvatski mediji nagađaju da je riječ o Svetozaru Đuroviću i Bogoljubu Kuzmanoviću, osobama iz najužeg kruga Joce Amsterdama. Oni su, navodno, u pograničnom području prema Srbiji pomagali braći Matanić da pobjegnu preko granice, ali su svi,10-tak kilometara od granice, uhapšeni.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec ističe vrlo usku i dobru suradnju sa srbijanskom policijom čiji će se ravnatelji u toku dana i osobno sastati i koji proteklih 7 dana, od bombaške likvidacije Pukanića i Franjića, dnevno komuniciraju i razmjenjuju informacije.

«Također je vrlo živa i intenzivna suradnja s policijom Federacije Bosne i Hercegovine, a novina je također da smo ostvarili i kontakte s policijom Republike Srpske.»

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je sinoć kako su 'na dobrom tragu' ubojici.

Tko stoji iza ubojstva Ive Pukanića samo je tehničko pitanje, uvjeren je i novinar Nacionala Berislav Jelinić, te i dalje vjeruje u dva potencijalna kruga počinitelja:

«A to je da je u pozadini duhanska mafija ili gospodin Zagorec. Dakle, to su dva pravca što se meni čini da bi moglo biti moguće. Međutim, ja ne želim ništa izrijekom tvrditi jer ja tih spoznaja nemam. Bez obzira što smo se mi zamjerili raznim ljudima, kao novina, ne želim nikoga krivo optužiti, da uperim prst, a slučajno pogrešim. Vjerujem u ovu policiju vjerujem da će uspjeti doći do toga, dakle, to bi trebalo biti tehničko pitanje u ovom trenutku.»

Stručnjak za sigurnost i bivši policijski inspektor Marijan Kraljević-King kaže da se javnost ne treba čuditi povezanosti hrvatske i srpske mafije, kao i kriminala u cijeloj regiji.

«Nije to ništa specifično. Kriminal se uvijek udružuje. Kriminal također podliježe zakonima globalizacije. Granice su praktički pale, počevši od kupovanja putovnica, razmjene svih dokumenata itd. Kriminal se uvezao, prema tome, potpuno je normalno da kriminal iz Republike Hrvatske prvo putuje prema svojim susjedima, a to su sve bivše republike SFRJ.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG