Dostupni linkovi

Sumnje oko patrijarhove ostavke


Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavle

Polemika oko povlačenja patrijarha Pavla iz aktivne službe, koja je proteklih dana uznemirila strasti u crkvenoj i svetovnoj javnosti Srbije, konačan epilog dobiće, najverovatnije, na Saboru Srpske pravoslavne crkve – 11. novembra. U međuvremenu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji važi za najozbiljnijeg kandidata za budućeg patrijarha, objavio je da je 94-godišnji patrijarh Pavle, koji se nalazi na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji, ovu molbu potpisao još 8. oktobra.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je partijarh srpski Pavle molbu za povlačenje iz aktivne službe potpisao 8. oktobra “pri punoj svesti i pred svim članovima Sinoda".


Sinod Srpske pravoslavne crkve je prošle nedelje saopštio da je patrijarh Pavle podneo molbu da mu se na predstojećem Saboru 11. novembra odobri "povlačenje iz aktivne službe", a svoju molbu je obrazložio zdravstvenim razlozima i nemoći.


Budući da su pojedine vladike, pre svih vladika šabački Lavrentije, proteklih dana izrazile sumnju u autentičnost partijarhove molbe, sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je izjavom mitropolita Amfilohija ukolonjen makar jedan nesporazum:


"Crkva se, napokon, opredelila za jedan datum, 8. oktobar, dok su do sada pominjali nekoliko datuma."


Đorđević, međutim, smatra da time nisu uklonjene sve sumnje i da bi bilo najbolje da patrijarhova molba bude objavljena:


"Nije dobro što crkva ne objavljuje tu molbu, i što nema nameru da je objavi, jer bi samo to umirilo javnost. Inače, ukoliko molba postoji, patrijarh je nju podneo svom Sinodu, kojim i u ovom momentu zvanično predsedava, te odluke ne mogu biti kanonski validne bez njegovog potpisa. Da bi se uklonile ozbiljne podele, pa i sukobi, u crkvi i nedoumice u društvu ta molba bi morala biti objavljena – nema nijednog valjanog razloga da ona ne bude tekstualno publikovana."


Mitrolpolit Amfilohije je izjavio da su potpis na tu molbu, pored njega, stavili i patrijarh, episkop žički Hrizostom, bihaćko-petrovački Hrizostom, mileševski Filaret, kao članovi Sinoda i sekretar Sava Jović i da će ona biti predstavljena na Saboru 11. novembra.


Većina vladika, koje smo pokušali da kontaktiramo, ili nije bila dostupna za razgovor ili nije želela da komentariše aktuelnu situaciju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao na primer episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije:


"Ne, ne, ništa ne komentarišem."


U nedavnoj izjavi za RSE, jedan od najbližih patrijarhovih saradnika, episkop niški Irinej, nije isključio mogućnost da patrijarh izrazi želju da se povuče:


"Verujem da patrijarh razmišlja o tome. Nisam sa njim lično razgovarao o tome, ali verujem da razmišlja i da će sigurno u dogledno vreme reći svoje mišljenje o svemu tome."


Analitičar Živica Tucić jedan je od onih koji uopšte ne sumnjaju u autentičnost pisma patrijarha Pavla, verujući da se on, uzimajući u obzir godine i stanje u kome se nalazi, svojom voljom odlučio na takav potez:


"Ne bih odlazio tako daleko. Zaista bi bilo neverovatno da ceo Sinod, koji je bio prisutan, manipuliše ili falsifikuje. Ja to prihvatam kao činjenicu i neverovatno mi je to što se u javnosti, zapravo samo u medijima, postavlja pitanje autentičnosti - 11. novembra kada se otvori Sabor imaćemo prezentovan taj papir. Ne verujem da će među episkopima iko postaviti pitanje autentičnosti."

U svakom slučaju, aktuelne nejasnoće trebalo bi da budu otklonjene na Saboru Srpske pravoslavne crkve zakazanom za 11. novembar. Još uvek je, međutim, teško reći da li će to istovremeno biti i izborni sabor.


Mirko Đorđević:


"Ne znam da li će biti redovni, kako bi trebalo da bude, vanredni zbog okolnosti, ili će biti izborni, ako se bude birao patrijarh. U tome je problem u ovom momentu."


Prema medijskim procenama najveće šanse za mesto budućeg prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve ima mitropolit crnogorski Amfilohije, a kao kandidati za patrijarhovog naslednika pominju se i vladike niški Irinej, žički Hrizostom, šabački Lavrentije i bački Irinej. Procedura za izbor patrijarha je vrlo jasna. Profesor Teološkog fakulteta Radovan Bigović:


"Pravo da budu birani imaju svi episkopi koji su na eparhijama najmanje pet godina. Od trojice koji dobiju najveći broj glasova, odnosno većinu glasova, kockom se bira jedan."
XS
SM
MD
LG