Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medojević izgubio podršku albanskih partija


Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević

Pokret za promjene našao se u vrlo neugodnoj poziciji nakon dešavanja u Crnoj Gori, pošto je Vlada priznala nezavisnost Kosova. Istraživali smo koliko je ponašanje te stranke koja se skupa sa prosrpskim opozicionim partijama usprotivila odluci Vlade o priznanju Kosova, poremetilo buduću saradnju sa albanskim nacionalnim strankama i ugrozilo rejting koji je Pokret za promjene ranije uživao u albanskom biračkom tijelu.

Komentarišući posljednje poteze Pokreta za promjene u vezi sa Vladinom odlukom o priznanju nezavisnosti Kosova i podršku prosrpskim opozicionim strankama koje su tražile revidiranje tog stava, Mustafa Canka, novinar iz Ulcinja koji je javno podržao predsjedničku kandidaturu lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, kaže da je iznenađen kalkulantskom politikom te stranke:

"Značajan broj Albanaca je gospodina Medojevića podržao na predsjedničkim izborima, željnih stvarnih promjena i novih lica na crnogorskoj političkoj sceni, ali na pitanju Kosova Medojević se očigledno okliznuo. To mu Albanci kao narod sa zavidnom političkom mudrošću neće oprostiti. Suštinski, takva kalkulantska politika je loša za sam Pokret, za tu stranku, jer će se sve teže moći predstavljati kao alternativa režima i partner Brisela koji svim silama sada nastoji stvoriti funkcionalnu državu Kosovo. To se razumije i u Beogradu kojem će za ulazak u Evropsku uniju biti postavljen uslov da prizna nezavisnost Kosova."

U Demokratskom savezu Albanaca kažu da će nastaviti korektnu saradnju sa Pokretom za promjene. Lider te partije Mehmet Bardhi, međutim, smatra da bi problematično pozicioniranje Pokreta za promjene oko ovog pitanja trebalo da bude predmet rasprave unutar stranke koja, kaže on, mora postati jasno profilisana:

"Ipak treba jasnije da se profiliše, kao organizovana stranka ona je više kao grupa građani i tako da joj treba još vremena u tom pravcu. Što se tiče njihovog lidera Nebojše Medojevića i njihovog poteza ja mislim da bi to više trebalo da zainteresuje unutar njihove stranke i da tu treba da se definišu stvari. Ipak mislim da nije dobro ići jednom na ovu stranu, a drugi put na ovu stranu bez obzira na taj krajnji cilj."

Poslanik Albanske alternative Vasilj Siništaj vjeruje da će ponašanje Pokreta za promjene oko pitanje nezavisnosti Kosova uticati na prekompoziciju na crnogorskoj političkoj sceni i da albanski glasači ubuduće neće olako davati podršku bilo kojoj političkoj grupaciji koja se predstavlja kao građanska:

"Mi se i dalje ne stidimo što smo dali podršku gospodinu Medojeviću za predsjedničkog kandidata i mislili smo da je trenutak da se stvarno nešto pozitivno uradi u Crnoj Gori, međutim, biti ispred Skupštine Crne Gore đe i Amfilohije Radović i nakon onih izgovorenih riječi ipak i te kako nas vraća na razmišljanje da li smo tad pogriješili ili nijesmo. Da ne bi ponovili iste te stvari mislim da nacionalna albanska manjina u Crnoj Gori mora voditi računa da će se postaviti vrlo samostalno ili autonomno kada je politika i ono što mi težimo u Crnoj Gori da budemo ravnopravni građani i da Crna Gora bude apsolutno građanska država. To su nama i interesi."

U Demokratskoj uniji Albanaca najavili su raskid saradnje sa Pokretom za promjene. "Saradnja sa strankama koje legitimne predstavnike Kosova nakon svega što se tamo desilo nazivaju teroristima ili šuruju sa strankama koje to čine apsolutno ne dolazi u obzir", kazao je lider DUE Ferhat Dinoša u izjavi za današnju podgoričku "Republiku". U Pokretu za promjene ne prepoznaju političku štetu. Portparol Pokreta Koča Pavlović:

"DPS je još jednom uspio da pitanje koje se tiče spoljne politike Crne Gore da podijeli unutra Crnu Goru i to je njihova stalna strategija i time njihov koncept vladanja uspjeva u suštini na podjelama. Mislim da je dobro što ovoga puta nije uspjeo da podijeli opoziciju, a što se tiče odnosa albanskih stranaka, to jest stranaka koje zastupaju interese albanske manjine u Crnoj Gori ja sam potpuno uvjeren da će saradnja Pokreta za promjene sa Albanskom alternativom i strankom gospodina Bardhija i u budućem periodu biti jednako dobra kao do sada."


RSE: Da li mislite da će vaši stavovi oko Kosova uticati na vaš rejting u albanskom biračkom tijelu?

Pavlović: Ovdje se ne radi o odnosu Pokreta za promjene prema kosovskoj zavisnosti, to jest nezavisnosti. Pokret za promjene je jedna stranka koja se na pragmatičan način pokušava baviti politikom i mi smo potpuno svjesni onoga što je realno, a to je da Kosovo već izvjestan period funkcioniše kao suverena država. Ovdje se radi o načinu na koji je Vlada gazeći većinsku volju naroda priznala kosovsku državnost i o trenutku u kome je ona to uradila.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG