Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karamarko: Policiji Hrvatske nužne suštinske promjene


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je ocijenio kako su policiji nužne suštinske promjene sustava, a ne pojedinih ljudi ili pak kozmetičke promjene za dnevnopolitičke potrebe.

"Proteklih 15 godina jasno pokazuju da nismo gradili novi sustav, već smo samo mijenjali ljude i to na netransparentan način i uz politički utjecaj", kazao je Karamarko u Hrvatskom saboru.

Navodeći kako se policija doživljavala vrlo slično kao u socijalističkom režimu, kao produžena ruka politike odnosno vlasti, a ne neovisna institucija, naglasio je kako zbog toga, kao i zbog nedostatka dugoročne strategije razvoja policije kao javnog servisa u poslovima sigurnosti, policijom danas nisu zadovoljni ni građani, ali ni policijski službenici.

"Nagomilani problemi u policiji i MUP-u nisu od jučer pa se ne mogu preko noći niti riješiti", ustvrdio je i naveo niz kratkoročnih i dugoročnih mjera koje su se već poduzele ili će se poduzeti u povećanju policijske stručnosti, depolitizaciji, koordinaciji rada svih službi nadležnih za sigurnost, kadrovskoj obnovi policije te izmjeni zakonodavstva i reformi krim-policije te unaprjeđenju međunarodne suradnje.

XS
SM
MD
LG