Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OHR ostaje i iduće godine


Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak potvrdio je da će njegov ured (OHR) nastaviti djelovati i u 2009. godini a eventualno redefiniranje djelovanja međunarodne zajednice u BiH može se očekivati na proljeće te godine.

"Jasno je da će OHR biti tu i 2009. godine. Ja očekujem od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u studenom a naročito na proljeće 2009. da pošalje jasne poruke o vrsti angažmana međunarodne zajednice u BiH i po suštini i po formi i što očekuje od domaćih partnera", kazao je Lajčak u intervjuu kojega je u srijedu objavilo "Oslobođenje".


Stanje u BiH, ocjenjuje Lajčak, ne može se riješiti nekom pojedinačnom odlukom nego svi moraju raditi kako bi se izašlo iz začaranog kruga prijetnji referendumom i zahtjeva za ukidanjem entiteta.


"Moramo raditi na tome da se to ne tolerira i da političari koji vode isključivu politiku i ne priznaju pravo drugih završe tamo gdje i spadaju", kazao je Lajčak, očevidno aludirajući na izjave i postupke predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.


Na pitanje postoji li uopće u današnjim uvjetima mogućnost sankcioniranja takvih političara, slovački diplomat je kazao kako se to može ostvariti kroz izborne rezultate no i na druge načine.


"Postoji odgovornost pred zakonom ako političari rade nedopuštene stvari ali postoji i moralna i politička odgovornost",
izjavio je Lajčak.


Visoki predstavnik je istaknuo kako BiH definitivno treba značajne političke reforme uključujući i ustavnu, no ocijenio je kako nije realno očekivati donošenje potpuno novog ustava ali ni vraćanje na paket ustavnih promjena iz travnja 2006. godine koji je oboren u Parlamentu BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG