Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kovačević u pritvoru


Miladin Kovačević

Sjedinjene Američke Države nisu formalno-pravno ustupile predmet Miladina Kovačevića Srbiji, ali je srpsko tužilaštvo po službenoj dužnosti preduzelo korake u ovom slučaju, nezvanično saznaje RSE. Studenta Miladina Kovačevića, koji se u SAD tereti da je teško pretukao američkog kolegu, i Slobodana Nenadovića, bivšeg konzula Srbije u Njujorku, privela je policija u Beogradu.

Dvedesetogodišnji student iz Kule Miladin Kovačević optužen je pred američkim pravosuđem da je 4. maja 2008. u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku teško pretukao dvadesetdvogodišnjeg kolegu Brajana Štajnhauera. Danas, skoro šest meseci posle tog događaja, Kovačević je pozvan na informativni razgovor u policiju, zajedno sa Slobodanom Nenadovićem, koji je u vreme incidenta bio konzul Srbije u Njujorku. Suzana Vasiljević, šef Biroa za saradnju sa medijima MUP-a Srbije, rekla je za naš program da su obojica privedena po nalogu Republičkog javnog tužilaštva:


"Za gospodina Nenadovića je u pitanju zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje dokumenata, a za Miladina Kovačevića nanošenje teških telesnih povreda. To je sve što za sada mogu da vam kažem."


RSE: Kakva je dalja procedura, njemu je određeno policijsko zadržavanje?


"Jeste, 48 sati i onda ćemo videti."


Nakon incidenta na rođendanskom žuru u Bingamtonu, Kovačević je izašao iz pritvora pošto su 6. juna njegovi roditelji platili kauciju od 100.000 hiljada dolara, a posle tri dana pobegao je u Srbiju sa privremenom putnom ispravom koju mu je izdao srpski vicekonzul u Njujorku Igor Milošević. Protiv Miloševića se pred sudom u Beogradu vodi istraga.


Odmah posle ovog velikog incidenta visoki američki zvaničnici zatražili su hitno izručenje Kovačevića, a američki senatori Čarls Šumer i Hilari Klinton, kao i član Predstavničkog doma Moris Hinči, obratili su se šefici diplomatije Kondolizi Rajs sa zahtevom da se obrati vlastima u Beogradu.


Kako srpski Ustav ne dozvoljava ekstradiciju, Kovačević je ostao u Srbiji, ali je na zahtev SAD za njim raspisana poternica Interpola.


Slobodan Homen, državni sekretar u srpskom Ministarstvu pravde, nije mogao da kaže da li privođenje znači da je Amerika odustala od suđenja Kovačeviću i predmet ustupila Srbiji:


"Ministarstvo pravde niti ima saznanja niti je ikada komentarisalo postupke u toku. Kada smo dobili spise Ministarstva pravde SAD odmah smo ih, bez uvida u sadržaj, uputili tužilaštvu i zbog toga vas pozivam da se obratite Republičkom javnom tužilaštvu."


Sa istim pitanjem obratili smo se Tomi Zoriću, portparolu Republičkog javnog tužilaštva:


"Postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja u podstrekivanju, krivično delo falsifikovanja isprave i krivično delo nanošenja teških telesnih povreda. U zahtevu za sprovođenje istrage istražnom sudiji Drugog opštinskog suda smo dostavili svu dokumentaciju vezanu za ovaj predmet. To je odgovor na to pitanje."


Tužilaštvo je podnelo i zahtev za određivanje pritvora Miladinu Kovačeviću i bivšem konzulu Slobodanu Nenadoviću, o čemu odlučuje istražni sudija. Ministarstvo pravde SAD dostavilo je početkom oktobra pravosuđu Srbije dokumentaciju iz predmeta koji se u državi Njujork vodi protiv Kovačevića, čime je otvorena i mogućnost da se postupak pokrene i u Srbiji. Njegov advokat Borivoje Borović rekao je za naš radio po dolasku u policiju da se još ne zna Kovačevićev procesno-pravni status:


"Trenutno sam sa Kovačevićem i očekujemo njegovo saslušanje u prostorijama gradskog SUP-a. On još uvek nije dao izjavu, a kada je bude dao, onda će biti odlučeno da li će ići kući ili dežurnom istražnom sudiji radi davanja izjave."


RSE: Da li ovo znači da će on biti procesuiran ovde u Srbiji?


"Kada dà izjavu i kada mu bude predočena dokumentacija po kojem osnovu se nalazi ovde, tada ćemo znati i njegov procesni položaj, odnosno da li je predmet ustupljen Srbiji radi dalje nadležnosti ili je u pitanju samo prikupljanje informacija vezanih za postupak koji se vodi u SAD."


Ukoliko Kovačevićevo privođenje znači i početak postupka protiv njega u Srbiji, rekao je za naš program poznati pravnik i advokat Rajko Danilović, to pokazuje da domaće pravosuđe poštuje propise jer mu se ovde može suditi za krivično delo počinjeno van zemlje:


"Pokušavaju da se ponašaju po zakonu, pošto su dobili građu i materijal o tom događaju u SAD sada pokušavaju da pokrenu postupak pred našim organima. Zaista mislim da je trebalo izaći u susret SAD, izručiti ga kako bi mu se tamo sudilo. Ali, pošto to nije urađeno, jer naš zakon predviđa da naši građani ne mogu biti izručeni, protiv njega će biti vođen postupak u zemlji kada se steknu uslovi. Uslovi su da se sakupe dokazi protiv njega, a pošto su dokazi sada dostavljeni, naši organi mogu da postupaju."


Ukoliko postupak u Srbiji bude profesionalno vođen, zaključuje Danilović, problema između SAD i Srbije zbog ovog slučaja više ne bi trebalo da bude:


"Mislim da je to onda u saglasnosti sa našim propisima i da će morati da se prihvati."


Ambasada SAD u Beogradu pozdravila je odluku srpskih vlasti da se privedu Miladin Kovačević i Slobodan Nenadović i saopštila da je "kooperativna prema zahtevu Srbije da istraži ovaj slučaj".

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG