Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gubitak 50 miliona donacija zbog PDV-a


Zbog komplikovanih procedura oko oslobađanja donacija od PDV-a, Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti oko 50 miliona evra bespovratne pomoći. I umjesto da se problem pokuša riješiti, kako sada izgleda situacija, svi od PDV-a peru ruke.

Nezadovoljna dosadašnjom realizacijom povrata poreza na dodatnu vrijednost na donacije Evropska komisija zaustavila je realizaciju projekata za BiH vrijednih gotovo 50 miliona evra. Radi se o bespovratnim sredstvima koja su trebala biti realizovana kroz projekte iz pretpristupne pomoći.

Iz Evropske komisije zatražili su da BiH efikasnije riješi način vraćanja PDV-a na donirana sredstva, objašnjava vršilac dužnosti pomoćnika direktora Direkcije za evropske integracije BiH Zara Halilović:


„A šta to trenutno znači? Pa, vjerovatno, dok se ne postigne odgovarajuće rješenje u skladu sa tim sporazumom oni neće ići u proces ugovoranja 2007., a to znači da imamo dalje kašnjenje u implementaciji tih projekata, odnosno kašnjenje u pružanju podrške našim institucijama za potrebe procesa evropskih integracija.“


Okvirnim sporazumom između BiH i Evropske komisije o pretpristupnoj pomoći precizirano je da će vlasti BiH omogućiti njegov povrat ili ukinuti PDV na ova sredstva. U Upravi za indirektno oporezivanje priznaju da je zakonom predviđena procedura povrata PDV-a na donacije dosta komplikovana. Portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević:


„Mora na donacije biti plaćen porez na dodanu vrijednost, a potom donator podnosi zahtjev Upravi za indirektno oprezivanje za povrat poreza na dodanu vrijednost koji je plaćen na određenu donaciju. Nakon podnesenog zahtjeva Uprava za indirektno oporezivanje ima obavezu da proslijedi zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH da provjeri da li je u skladu s određenim međunarodnim sporazumom koji BiH ima potpisan sa zemljom odakle dolazi donacija predviđeno oslobađanje od plaćanja poreza. Ukoliko je tako oslobađanje od plaćanja poreza predviđeno tim međunarodnim sporazumom, tada Ministarstvo vanjskih poslova obavještava Upravu za indirektno oprezivanje i potom slijedi nastavak kompletne procedure i Uprava za indirektno oporezivanje donosi rješnje o povratu poreza na dodanu vrijednost stranom donatoru.“


Bez obzira na evidentan problem, član UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miodrag Kudić kaže da ne bi trebalo mijenjati zakon, niti ukinuti PDV na donacije:


„Ja do prekjuče uopšte nisam znao da postoji problem oko povrata, a ako postoji, onda ga treba ga rješavati u Upravi, napraviti efikasan sistem za povrat jer takav se princip koristi u Evropi. Naš Zakon o PDV-u su radili evropski stručnjaci iz EK i EU, ne mi, i oni su nam savjetovali da ugradimo te odredbe. Sad su se pojavili ti probelmi oko povrata. Mislim da tu treba vidjeti da li postoji odgovornost Uprave, ubrzati sistem, a ne mijenjati zakon.“


S druge strane, u Direkciji za evorpske integracije naglašavaju da osim svojih zakona BiH mora poštivati i Okvirni sporazum potpisan sa Evropskom unijom. Zara Halilović:


„Nijedan propis, nijedan zakon nije dovoljno savršen da se ne bi mogao unaprijediti i dalje prilagođavati. A isto tako, mi smo ratifikovali sporazum, prema tome dužni smo da ga i primjenjujemo.“


Ključ za rješenje problema je u rukama Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje jer je on jedini nadležan za izmjene zakona u ovoj oblasti, kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić:


„I to je prilika da se razmisli da li da se u tom aspketu razvlaste, dakle da se vratimo na jednu normalnu situaciju - da je Parlament taj koji mijenja zakone bez uslovljavanja bilo koga. Pred odlukom smo da li da izgubimo 50 miliona, ako ih je uopšte više moguće spasiti, ili da jednostavno poduzmemo odgovarajuće korake, da se incira jedan hitan sastanak na nivou Vijeća ministara, Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno Upravnog odbora i predstavnika Parlamenta. Sve je moguće brzo riješiti.“


Ekonomistica Svjetlana Cenić poteze bh. institucija smatra neshvatljivim s obzirom da je i prema posljednjim analizama BiH, uz Albaniju, najgora u okruženju što se tiče poslovne sredine:


„Zar nije onda logično - ne možemo se odreći PDV-a, duga je procedura - da damo tih 17 posto PDVa, platimo na tih 50 posto, pa da država čeka povrat od vlastite institucije nego da se izgubi svih 50 miliona? Ja zaista to ne mogu da razumijem, i neću da razumijem, pogotovo što znam koliko je teško pare zaraditi. A čuda da ti neko poklanja 50 miliona se ne dešavaju svaki dan.“

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG