Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majko za RSE o trgovini organima


Pandeli Majko

Tužilaštvo Albanije odbilo je saradnju sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine u istraživanju sumnji vezanih za navodnu trgovinu organima Srba kidnapovanih sa Kosova tokom i posle rata 1999. godine. Takve sumnje u svojoj knjizi "Gospođa tužiteljka" obelodanila je bivša šefica Haškog tužilaštva Karla del Ponte. Nadležni u Srbiji ipak nastavljaju istragu, a bivši premijer Albanije Pandeli Majko u razgovoru za naš program kaže da u vreme kada je bio na čelu Vlade nije imao bilo kakva saznanja da se organizovana trgovina organima sprovodi na severu zemlje, u senci dramatičnih zbivanja na Kosovu.

Glavna tužiteljka Albanije Ina Rama jasno je stavila do znanja kolegama iz Srbije koje je u ponedeljak dočekala u Tirani da njeni saradnici neće pomagati u istraživanju sumnji koje su proizašle iz knjige Karle del Ponte. Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je za naš jutarnji program za Srbiju kako su pomaci ipak učinjeni:


"Ona je pokazala dopis Ministarstva pravde u kojem se odbija svaka saradnja sa našim institucijama - to je vrlo neuobičajen diplomatski rečnik. Ona je vrlo dobronamerna, rekla je da, ukoliko imamo nove dokaze, možemo zvanično podneti novi zahtev, iako smo mi deo materijala, ne sve jer nismo znali da li će se istraga na tu temu uopšte otvarati, već dostavili – ostatak spremamo da dostavimo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope."


"Glavno Tužilaštvo Albanije je tokom susreta dalo rezultate jedne kontrole i zajedničke provere iz 2005. godine koju su sproveli haški istražitelji i tužioci u rejonu Matija, u nekoliko zona u regionu Burela. Tada su na kraju istrage istražioci iz Haga, zajedno sa tužiocima iz Matija, zaključili da su dokumenti koje poseduju haški istražitelji, o onome što se navodno desilo u Burelu, netačna"
, stoji u saopštenju Tužilaštva Albanije koje je prosleđeno našoj redakciji, nakon neuspelog pokušaja da zabeležimo izjavu same tužiteljke Ine Rama.


Stupili smo i u kontakt sa Pandeli Majkom koji je bio premijer Albanije u vreme rata na Kosovu. U telefonskom razgovoru nam je govorio o svojim susretima sa Karlom del Ponte i sumnjama vezanim za zbivanja na krajnjem severu Albanije:


"U ovom trenutku ja nemam ništa više informacija od onoga što je objavljeno od strane predstavnika Haškog tribunala. Takođe, naš glavni tužilac je izdao saopštenje o tome. To je sve."


RSE: Dok ste vi bili na čelu Vlade Albanije da li je bilo ikakvih informacija o toj vrsti sumnji?


"Ne, naravno da ne. Uz to, tokom rata na Kosovu u Tirani i Albaniji je bio prisutan veliki broj NATO vojnika. Takođe, ovde je bio veliki broj predstavnika raznih međunarodnih institucija. Ne mogu reći nešto više od toga. Ponavljam ne mogu reći nešto više od onoga što je predočio Haški sud. Knjiga je knjiga. Ja do sada nisam imao prilike da pročitam knjigu bivše glavne tužiteljke."


RSE: Da li ste ikada upoznali Karlu del Ponte?


"Da, jesam."


RSE: I da li ste imali razgovore o ovim sumnjama?


"Ne, ne, nikada. Izgleda kao vic, ali nikada o tome nismo pričali. U svakom slučaju morao bih da pogledam knjigu. Na osnovu onoga što sam video u nekim člancima meni izgleda veoma čudno.”


RSE: Karla del Ponte to nikada nije spominjala?


"Ne, nije."


Pokušali smo da stupimo i u vezu sa nekadašnjim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, za koga mediji u Srbiji tvrde da je kao jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova svojevremeno bio prisutan u regionu Burela. Zbog zauzetosti, kako nam je objasnio jedan od njegovih saradnika, Haradinaj nam nije mogao dati izjavu.


Televizija B92 za utorak uveče najavila je prvo emitovanje dokumentarnog filma snimljenog i na lokacijama gde se sumnja, po navodima iz knjige Karle del Ponte, da su vršene operacije uzimanja organa. Na licu mesta bila je novinarka Radoslavka Despotović koja je na osnovu istraživanja na terenu došla do zaključka da Albanija ne raspolaže potrebnim znanjem i instrumentima za borbu protiv ove vrste organizovanog kriminala, te da bi u ovom slučaju očigledno trebalo tražiti međunarodnu istragu:


"Konkretno, mislim da čovek kojem je poverena istraga u to vreme nije imao mehanizme, političku moć, ali ni političke volje da istragu sprovede onako kako bi trebalo."


RSE: Kakav je tvoj utisak sa lica mesta, o toj žutoj kući za koju se sumnja da su u njoj vršene operacije vađenja organa? Da li se nešto moglo naslutiti?


"Stručnjaci tvrde da je to prilično komplikovan postupak. Oni se vrše u sličnim uslovima i po Indiji tako da ne vidim razlog što ne bi mogao da se obavi i na jednom takvom mestu, ali to ne znači da je postupak i vršen na takvom mestu. Ponavljam, to je neprovereno. Najveći problem ovde je upravo nedostatak istrage."

U Udruženju porodica nestalih Srba sa Kosova potvrdili su nam da tu već godinama imaju neprecizna saznanja koja su budila sumnje da su njihovi najmiliji mogli biti i žrtve trgovaca ljudskim organima. Iz Udruženja Ranko Đinović:


"Godine 1998. godine od svojih poznanika sam saznao da je te iste godine, između 9. i 10. septembra, preko planina prebačena jedna grupa kidnapovanih Srba."


Tvrdnje Karle del Ponte inače su potkovane i opisima rezultata do kojih su došli istražitelji iz njenog tima, a koji su budili nove sumnje. Ovo je citat iz knjige koja je probudila mnoge duhove:


"Kuća je sada bila bela, vlasnik je negirao da je ikada prefarbana, iako su istražitelji otkrili tragove žute boje duž ivica zidova. Istražitelji su pronašli i delove gaze, a u blizini i korišćen špric, dve plastične kese za infuziju stvrdnute od blata, prazne bočice lekova, među kojima i onih koji se koriste u hiruškim intervencijama za opuštanje mišića."


Reč je o sumnjama koje traže odgovore i istinu kao jedinu utehu pre svega za porodice nestalih.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG