Dostupni linkovi

Kotorski izborni test


Kotor
Kotor

Da li će lokalni izbori u Kotoru, koji će biti održani 9. novembra biti prva relevantna provjera raspoloženja građana prema odluci Vlade Crne Gore da prizna Kosovo. Da li će, osim lokalnih tema, na odluku građana kome će dati glas uticati i dešavanja na globalnom planu?

Političke partije koje učestvuju na izborima u Kotoru 9. novembra iznose različite procjene o tome koliko će na izjašanjavanje građana o budućoj lokalnoj vlasti uticati Vladina odluka da prizna nezavisnost Kosova. Srpska narodna stranka je sigurna da će taj čin Vlade imati uticaja na predstojeće izbore i da će zbog toga sadašnja vladajuća koalicija izgubiti dosta glasova. Milivoje Šovran:

"Jer Kotor je dio Crne Gore i svakako da će stanovnici dati svoj glas time što će zaokružiti stranke koje su bile protiv toga. Mi očekujemo čak i porast broja glasača, na žalost, što se to desilo i što se na taj način ostvarila ta realnost, ali mi očekujemo da će drastično vodeća koalicija imati manje glasača nego na prethodnim izborima."

Izbori u Kotoru dolaze nakon što je Vlada Crne Gore priznala nezavisnost Kosova koje je tema broj jedan u Crnoj Gori i zbog čega su opozicione stranke organizovale protestni skup koji je završen nasiljem i štrajkom glađu lidera Srpske liste Andrije Mandića koji je okončan nakon trinaest dana i neuspješnim pokušajem opozicije da natjeraju vladajuću koaliciju da raspiše referendum o Vladinoj odluci ili prijevremene izbore. U Narodnoj stranci ne vjeruju da će Vladina odluka o priznanju nezavisnosti Kosova presudno uticati na rezultat izbora. "Međutim, činjenica je da se određeni politički potezi na centralnom nivou reflektuju na lokalni nivo", kaže funkcioner narodnjaka Emil Kriještorac:

"Crnogorsko biračko tijelo je ovih godina višepartizma poprilično sazrelo i posebno u ovoj dijelu razlikovanja za odbornike Skupštine opštine Kotor i izbora poslanika Skupštine Crne Gore, jer kada ne bi bilo tako onda bi slobodno mogao ustvrditi da bi DPS i SDP poslije ovakvih poteza na spoljnopolitičkom planu doživjeli debakl u Kotoru gdje ogromna većina građana osuđuje odluku Vlade o priznanju lažne države Kosovo. Ako ima određenih zabuna kod građana tome doprinose same političke partije koje raznim obećanjima koje nemaju veze sa nadležnostima lokalne samouprave pokušavaju da manipulišu sa neinformisanošću jednog broja građana koji nijesu upućeni u politiku."

U Socijalističkoj narodnoj partiji takođe smatraju da će Vladina odluka imati odraza na izbore u Kotoru. Aleksandra Sindik:

"SNP-u Crne Gore je jasno da će vlast svojim metodama pokušati da bilo koji rezultat ostvari na lokalnim izborima u Kotoru dovede u vezu sa podrškom Vladi Crne Gore. Inače, to su u normalnim i demokratskim zemljama dva razdvojena pitanja."

Kotorski izbori se ne mogu dovesti u vezu sa odlukom Vlade o priznanju Kosova, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji koja nastupa samostalno ovoga puta. Funkcioner SDP-a Srđa Kovačević smatra da će zagovornici ideje o referendumu o Vladinom odluci izgubiti ove izbore:

"Jer će Kotorani glasati na ovim izborima i voditi računa o interesima svoga grada, a ne o interesima Prištine i mislim da zagovornicima referenduma o priznanju Kosova, povezivanju referenduma sa lokalnim izborima ne ide u prilog jer će, izvjesno je, biti poraženi na izborima 9. novembra. Pokušaj da se pitanje statusa Kosova stavi na dnevni red kotorskog parlamenta valjda je i definitivno propalo jer nadam se da će centrala DPS-a lokalnom odboru zabraniti trgovinu državnim interesima zarad lokalnih planova par dana prije izbora."

U Liberalnoj partiji smatraju da će kotorski izbori pokazati raspoloženje građana i na nivou Crne Gore, pa čak i biti polazna osnova za buduće koalicije, ali da priznanje nezavisnosti Kosova neće presudno uticati. Predsjednik liberala Andrija Popović:

"Sigurno je da će jedan dio birača potpasti pod taj uticaj iako nezavisnost Kosova nema nikakve veze sa lokalnim temama. Tu se radi o komunalnoj infrastrukturi, kanalizaciji, lokalnim putevima, javnim površinama i to nema ama baš nikakve veze, ali već duže vrijeme, teško ćemo se mi toga osloboditi, biračko tijelo u Crnoj Gori je sklono podlijeganju manipulacijama."

Da će lokalni izbori u Kotoru značajno odrediti buduće poteze vladajuće koalicije potvrđuje ocjena predsjednika Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatka Vujovića.

Zlatko Vujović

Iako su lokalnog karaktera izbor za lokalne izbore Skupštine opštine Kotor koji će se održati u nedjelju 9. novembra biće naročito interesantni s aspekta predstojećih parlamentarnih izbora koji će se održati najkasnije do naredne jeseni, odnosno kao indikator stanja cjelokupnog biračkog tijela u Crnoj Gori. Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da će, imajući u vidu poseban politički trenutak, lokalni izbori u Kotoru sigurno biti prvi pokazatelj raspoloženja biračkog tijela:

"S obzirom da se ovi izbori održavaju odmah nakon priznanja Kosova kao nezavisne države svakako da će oni biti prvi lakmus papir kada govorimo o tome da li visoki stepen građana koji ne podržavaju tu odluku Vlade može se odraziti i na izborni rezultat. Ukoliko se desi da nema nikakvog odraza, to jest da vladajuća koalicija ponovi razultat koji je imala na prethodnim izborima svakako da to može biti dobar indikator da je vladajuća koalicija eventualno spremna za parlamentarne izbore koji ne moraju biti održani u drugoj polovini naredne godine, nego i ranije."

Nakon priznanja nezavisnosti Kosova od strane Vlade pokrenulo se niz događaja. Prosrpske orijentisane opozicione stranke su organizovale protestni miting koji se završio neredima, ali bez teških posljedica. Iako su referendum o Vladinom odluci ili raspisivanje vanrednih izbora bili zajednički zahtjevi opozicionih stranaka, samo je predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić odlučio da štrajkuje glađu što se završilo njegovim odustajanjem bez postignutog rezultata. Opozicija po opštim procjenama je izašla dezorijentisana i podijeljena jer jedan njen dio bojkotuje parlament. Zlatko Vujović, direktor CEMI-ja, kaže da s aspekta predstojećih parlamentarnih izbora sada nije povoljan trenutak za opoziciju:

"Prije svega, iz razloga što je trenutno na prekretnici da li će se desiti da radikalizuje svoje pozicije u odnosu na vladajuću koaliciju, ali na bazi eventualno određenih odluka koje su bliže nekoj nacionalističkoj opoziciji, nego građansko reformskoj što može dovesti do formiranja dva kola opozicije koja kada govorimo o interesu građana vjerovatno bi bila i najbolja i imamo s jedne strane jedan opozicioni dio koji će biti kritički orijentisan prema Vladi reformski, s druge strane imamo nešto što postoji u svim zemljama, jedna nacionalistička koja u slučaju Srpske liste je dosta klerikalno orijentisana pod uticajem Srpske pravoslavne crkve tako da bi to za razvoj demokratije i parlamentarizma u Crnoj Gori bilo svakako dobro, ali s aspekta trenutne pozicije izbora svakako da ovaj trenutak nije povoljan za opoziciju već bi im odgovarala stabilizacija i profilisanje dva bloka opoziciona koja bi se suprotstavila vladajućoj koaliciji na narednim izborima."

XS
SM
MD
LG