Dostupni linkovi

Osujećen plan atentata na Obamu


Daniel Cowart, jedan od mladića uhićenih zbog planiranja atentata na Baracka Obamu
Daniel Cowart, jedan od mladića uhićenih zbog planiranja atentata na Baracka Obamu

Američki predsjednički izbori ulaze u veliku finalnu utrku. Idući utorak birači se trebaju odlučiti izme)u dvojice kandidata, demokrate Baracka Obame i Republikanca John McCaina. U posljednjem tjednu predsjedničke kampanje danas je javnost obavještena da je FBI razotkrio plan dvojice neonacista kojima je cilj bio izvršiti atentat na Baracka Obamu, te ubiti i obezglaviti više od 100 Afroamerikanaca.

U sudskim spisima objavljenim danas stoji da je FBI prekinuo planove dvojice skinheadsa za pljačku trgovine oružjem i napada na školu koju većinom pohađaju crnačka djeca. Specijalni agent Jim Cavanaugh izjavio je kao su dvojica muškaraca namjeravala upucati 88 crnaca, te obezglaviti njih još 14.

Mladići starosti 18 i 20 godina su se također htjeli uputiti u ubilački pohod, a Obama je trebao biti njihova finalna meta odnosno šećer na kraju.

"Rekli su da bi to bio njihov brzi i posljednji završni čin, da će pokušati ubiti senatora Obamu. Nisu vjerovali da bi to mogli napraviti, ali da će umrijeti pokušavajući",
rekao je Cavanaugh.

U Obaminu stožeru bez komentara, sam 47-ogodišnji senator Obama izjavio je kako se ne plaši za svoj život. Naime, demokratski predsjednički kandidat je pod zaštitom specijalne tajne policije i dobio ju je daleko ranije nego ijedan predsjednički kandidat do sada.


Dvojica predsjedničkih kandidata nastavljaju punom parom obilaziti birače nastojeći pridobiti neopredjeljene. Obama, iako vodi pred McCainom, upozorava da se ne smije ni za sekundu zaboraviti da izbori nisu završeni.

U Pitsburgu je pred više od 15 tisuća pristaša kazao da će se za tjedan morati odlučiti da li će "izabrati nadu ili strah, jedinstvo ili podjele, obećanje da će se nešto promijeniti ili status quo". Senator iz Arizone, 72-godišnji McCain pokušava na svojim skupovima obnoviti strah od socijalizma, i optužuje Obamu da želi zapravo oporezovati srednju klasu.

Prema istraživanju koje objavljuje Reuters ,Obama pred McCainom vodi 49 naprema 45 posto, moguća je pogreška 2,9 posto. McCain ima solidnu podršku bijelih Amerikanaca i muškraca, ali Obama ima podršku žena i još uvijek neodlučnih, što istraživači smatraju da će biti ključno za izbore 4. idućeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG