Dostupni linkovi

Franjo Topić-gradonačelnik Sarajeva?


Katolički svećenik Franjo Topić mogao bi postati novi gradonačelnik Sarajeva, bude li prihvaćena ideja da se ta dužnost povjeri Hrvatu koji bi bio nestranačka osoba, tvrdi u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

List navodi kako su na takvu zamisao došli u Stranci demokratske akcije (SDA) koja se trenutačno spori sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) oko imenovanja novog gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Lokalni izbori u BiH održani su 5. listopada, no još nisu izabrani gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Brčkog s obzirom na postupak kojim je predviđeno da se to obavlja naknadno, glasovima zastupnika izabranim u gradska vijeća Sarajeva i Mostara i u skupštinu Distrikta Brčko. Trenutačno su u tijeku međustranački dogovori oko izbora čelnih ljudi Sarajeva, Mostara i Brčkog.

"Mogu vam kazati da razgovaramo s jednim vrlo uglednim čovjekom, da su razgovori na početku i da nam se ne žuri", izjavio je glavni tajnik SDA Amir Zukić ne želeći potvrditi je li Topić u igri za gradonačelnika.

Franjo Topić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, poznat je i kao predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", na čijem je čelu od obnove rada tog društva prije gotovo dva desetljeća.

Topić je poznat po ustrajnom zalaganju za ostanak Hrvata u Sarajevu i povratak onih koji su taj grad u proteklim godinama napustili.

Sam Topić tvrdi kako o navodnoj kandidaturi zapravo ništa ne zna osim "da će ga zvati". "Ja sam za tu kandidaturu doznao od novinara. Sa mnom, dakle, nitko nije službeno kontaktirao", kazao je Topić.

Kao potencijalni kandidat spominje se i Gradimir Gojer, sadašnji ravnatelj Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji je također demantirao da je do njega došla bilo kakva ponuda te vrste.

Gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno glasovima zastupnika u Gradskom vijeću koji se opet biraju iz sastava općinskih vijeća.

Ovlasti gradonačelnika kao i Gradskog vijeća uglavnom su simbolične s obzirom na to da je većina ovlasti, uključujući i izvore financiranja, koncentrirana u tijelima Sarajevske županije.

Na lokalnim izborima, održanim 5. listopada, SDA i SDP u Sarajevu su osvojile gotovo isti broj glasova pa tako i mandata u budućem sastavu Gradskog vijeća.

Mediji su nagađali da je SDP za gradonačelnicu želio kandidirati Lidiju Topić, također Hrvaticu i bivšu predsjednicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), a sadašnju ravnateljicu novinske kuće "Oslobođenje".

Aktualna gradonačelnica Semiha Borovac članica je SDA, no ta stranka je, smatra se, spremna na različite vrste političke trgovine, ujedno svjesna kako Borovac ne uživa posebnu popularnost među sugrađanima.

SDA je svom glavnom koalicijskom partneru, Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH) prenijela ponudu da novi gradonačelnik Sarajeva bude Hrvat pod uvjetom da gradonačelničko mjesto u Mostaru pripadne Bošnjaku iz SDA.

"O tome se još dogovaramo", izjavio je glavni tajnik SDA Zukić, no dodaje kako se pregovara i sa SDP-om o novom gradonačelniku Sarajeva.

Podrži li ta stranka prijedlog SDA za Sarajevo, SDA-ovi zastupnici u skupštini Distrikta Brčko spremni su podržati ostanak SDP-ovca Mirsada Đape na mjestu gradonačelnika Brčkog, pojasnio je Zukić.

U SDP-u su za sada krajnje suzdržani prema ponudama iz SDA.

"Sve te silne kombinacije koje su se pojavile u javnosti nastale su slijedom 'divljih talova' (dogovora) na relaciji Tihić-Čović, odnosno vi nama Mostar, mi vama Sarajevo", bio je komentar glasnogovornika SDP-a Damira Mašića koji je pri tom istaknuo kako nema dvojbe da je njegova stranka najjača u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG