Dostupni linkovi

Vanredna vijest

El Baradej: Iran blokira napore IAEA


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradej izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da Teheran blokira nastojanja IAEA da utvrditi da li nastoji da stekne nuklearno oružje.

On je zatražio od Irana da obezbedi "transparentnost" svojih nukelarnih aktivnosti.

Iranski ambasador u UN Mohamad Kazai negirao je da njegova zemlja ima ambicije da proizvede nuklearno oružje i ponovio da se program razvija isključivo u mirnodobske svrhe, ali i da Teheran neće praviti kompromise oko obogaćivanja uranijuma.

Kazai je kazao da šest svetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka - nisu odgvorile na predlog Teherana da se bez preduslova pregovora o rešenju nuklearnog spora.

Na predlog šest sila da Iran obustavi program obogaćivanja uranijuma u zamenu za paket ekonomskih i političkih incijativa, Iran je uzvratio kontra-predlogom i ignorisao zahtev za obustavljenje

programa.

Premda na predlog Teherana nije bilo zvaničnog odgovora, američki i evropski zvaničnici su odbacili iranski predlog, a Rusija ga je ocenila kao razočaravajući.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u petak zatražio od svetskih sila da počnu pregovore o obustavljanju nuklearnog programa i otpočinjanju razgovora u kojima bi uverili druge države da neće

biti cilj nuklearnog napada.

XS
SM
MD
LG