Dostupni linkovi

Peres: Vreme za nove izbore


Izraelski predsednik Šimon Peres je rekao u parlamentu posle konsultacija s političkim partijama da nema druge mogućnosti osim vanrednih izbore.

Još se ne zna datum njihovog održavanja, ali se očekuju početkom naredne godine.

Centristička vladajuća Kadima partija Izraela koju predvodi Cipi Livni, i opoziciona desničarska Likud partija na čijem je čelu Bendžamin Netanjahu, našle bi se rame uz rame po broju glasova ukoliko bi izbori bili održani u ovom trenutku.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, dan pošto je Livni odustala od pokušaja da oformi novu koalicionu vladu, Kadima partija dobila bi 29 a Likud 26 mandata. Radnička partija

ministra odbrane Ehuda Baraka dobila bi 11 mandata u odnosu na 19 koliko ima sada u aktuelnoj vladi.

Od ukupnih 120 mandata u parlamentu, koalicija desnice sa religijskim partijama i koalicija Kadime sa partijama levice, uz podršku arapskih delegata, imale bi jednak broj mandata - po 60.

Livni, kojoj je posle ostavke premijera Ehuda Olmerta u septembru poveren mandat za sastavljanje nove vlade, pozvala je na održavanje prevremenih izbora "što je pre moguće". Ona je juče rekla da je bila spremna na kompromise ali da je negde morala da podvuče crtu "zbog nemogućih zahteva" koji su joj upućivani od strane koalicionih partnera.

XS
SM
MD
LG