Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kriza u prodaji budvanskih stanova


Budva

Prema nezvaničnim podacima, na hiljade stanova u Budvi ne može da se proda. Osim globalne ekonomske krize, uzrok je i u precijenjenoj vrijednosti nekretnina koje su u Budvi s prosječnih 3,5 hiljade po kvadratu dostigle cijene stana u Abu Dabiju. I dok zvaničnici tvrde kako nema odustajanja velikih investitora od najavljenih građevinskih projekata, golim oko je vidljivo da su mnoga gradilišta na Crnogorskom primorju utihnula.

Iako nema uobičajene užurbanosti na započetim budvanskim gradilištima, iz lokalne vlasti tvrde da globalna ekonomska kriza nije zaustavila građevinske projekte. Menadžer opštine Aleksandar Tičić:

"Što se tiče globalne krize, do ovog momenta u opštini Budva nemamo nijednog investitora da je otkazao, ili odustao, ili zamrzao posao. Od Zavale do hotela Kepinskog, Avale i drugih. U ovom momentu Budva ne može da kaže da je osjetila tu globalnu krizu. Iako smo do sada obavili nekoliko razgovora sa investitorima, nijesmo osjetili nijedan problem kreditni, finansijski, bilo kakav. Vidjećemo definitivno kada se usvoje svi urbanistički planovi, ali možemo reći da do sada nijesmo osjetili krizu investicija i ulaganja u Budvu."

Međutim, da se nešto ozbiljno dešava pokazuje do juče uzavrelo tržište nekretnina. Prema nezvaničnim podacima, trgovci nekretninama muku muče da prodaju oko pet hiljada stanova u Budvi, jer je kriza naglasila činjenicu da su domaće nekretnine precijenjene, objašnjava povratnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Slobodan Mićić:

"Ja sam juče slučajno prisustvovao razgovoru između jednog od svojih kolega koji hoće da proda nekretninu ovde. Razgovarao je sa predstavnikom agencije za nekretnine i procijenio je na 7 hiljada EUR. To je nekretnina od oko osamdeset metara kvadratnih, i to iznosi oko pola miliona EUR. Lokacija je izvanredna, Sveti Stefan, dvadeset metara od mora, ono što najbolje može u ovom trenutku da ponudi Crna Gora, ali to je pola miliona EUR za osamdeset kvadrata! Ja mislim da je to ne precenjeno, nego to je, čini mi se, čak možda i dva puta veće od realne vrijednosti."

RSE: Očekujete li da će tržište spustiti te cijene?

Mičić: Definitvno da. Ne može ovako da ostane. Ne može, ovo nije normalno.

Ima, međutim i drugačijih procjena, kao kod ruskog ulagača koji gradi stambeno naselje u Kumboru:

"Ima interesovanja, jer imamo sada za prodaju 33 apartmana u četiri zgrade, i već je podato osamnaest."

RSE: Po prosječnoj cijeni?

Ulagač: Prosečna cena je negde od dve, dve hiljade i dvesto. Prosečna.

RSE: Očekujete li da će ova ekonomska kriza uticati na smanjenje cijena nekretnina?

Ulagač: Ne, zbog toga što sam ja došla dva dana pre sa moskovskog sajma gdje ima interesovanja, i ako je za sada prodato već 60 posto od naše ponude, to nešto govori. I ja sam sigurna da neće biti smanjenja cena. Sto posto.

Međutim, može li se održati naduvana cijena nekretnina? Poređenja radi, naš sagovornik iz Arapskih Emirata kaže da je cijena kvadrata u Budvi jednaka onoj u Abu Dabiju:

"Ja imam podatak da se sada u Abu Dabiju grade stambeni objekti, komercijalni objekti, čija je početna vrednost oko sedam hiljada dolara."

Osim što je precijenjenost nekretnina potvrdila i svojom studijom Centralna banka, procjenjuje da se u narednom periodu može očekivati pad ili, u najboljem slučaju, stagnacija cijena nekretnina. No, i pored smanjenja cijena, čini se da će krizu jače osjetiti oni siromašniji, kaže povratnik iz inostranstva Slobodan Mićić:

"Ja bih rekao da globalna kriza ne pogađa sve - pogađa najpre siromašne, one koji imaju potrebu za kreditima, a one koji nemaju potrebe za pozajmicom, ne bih rekao da pogađa."

XS
SM
MD
LG