Dostupni linkovi

Sirija optužila SAD za agresiju


Područje koje su, prema tvrdnjama sirjskih vlasti, napali američki vojni helikopteri
Područje koje su, prema tvrdnjama sirjskih vlasti, napali američki vojni helikopteri

U sirijskom selu na granici sa Irakom danas je sahranjeno osam osoba ubijenih u američkom napadu na sirijsku teritoriju. Sirijska Vlada optužuje SAD za "teški čin agresije", a američka vojska u Iraku tvrdi da nema nikakve informacije o incidentu.

Prema navodima vlasti u Damasku, četiri američka vojna helikoptera napala su civilnu zgradu u izgradnji neposredno prije sutona u nedjelju, u selu Sukkariyeh, oko osam kilometara unutar sirijske teritorije. Vlada tvrdi da je osam ljudi ubijeno, medju kojima četvero djece.


Dok pripadnici američke vojske u Iraku tvrde da ne znaju ništa, jedan zvaničnik u Washingtonu izjavio je, pod uvjetima da ostane anoniman, da su specijalne snage izvele napad u Siriji. Prema njegovim riječima cilj su bili strani borci povezani s mrežom Al-Qaida koji se se kretali iz Iraka u Siriju.

Napad je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je zapovjednik američkih snaga u zapadnom Iraku izjavio da vojnici udvostručuju napore na osiguranju granice sa Sirijom, koju je nazvao "nekontroliranom" kapijom za ulazak stranih boraca u Irak.


Sirija je nazvala napad "teškim činom agresije" a njeno ministarstvo vanjskih poslova je, u znak protesta, opozvalo svoje otpravnike poslova u Sjedinjenim Državama i Iraku.


Sirijski poslanik Suleiman Hadad nazvao je napad "udarcem posljednjeg trzaja poražene i očajne" Bushove administracije koja nastoji "obnoviti nešto od izgubljenog dostojanstva u regiji". Novine u Siriji napad nazivaju "američkim ratnim zločinom", ili ga opisuju kao "zapanjujuću, šokantnu avanturu bez presedana".


"Čak i kada se priprema da napusti Bijelu kuću, Bushova administracija izgleda odlučna da demonstrira svoju ludost i ovo je opasan pokazatelj političkog ludila i glupe arogancije", piše vodeći sirijski dnevnik.


Damask razmišlja o odgovoru na ovaj napad, kazao je portparol Ministarstva informacija. "Nema sumnje da će doći do neke vrste sirijske reakcije", kazao je on.


SAD i iračka vlada često su optuživali Damask da ne čini dovoljno kako bi zaustavio antiameričke borce, uključujući i one al-Qaide, da ulaze u Irak. Prema američkim obavještajnim procjenama, 90 posto stranih boraca ulazi u Irak preko Sirije.


Nedjeljni incident prvi je poznati napad američkih snaga unutar sirijskog teritorija. "Iako su SAD dugo vremena Siriju smatrali destabilizirajućom zemljom na Bliskom istoku, Damask se posljednjih mjeseci trudio promijeniti tu sliku i okončati godine globalne izolacije. Tako su pokrenuti indirektni mirovni pregovori s Izraelom, uz posredstvo Turske, te prvi puta u istoriji uspostavljeni diplomatski odnosi s Libanonom, zemljom kojom je do sada Sirija dominirala i na političkom i na vojnom planu.


Analitičari sada medjutim strahuju od moguće promjene pozitivnog stava Damaska prema Zapadu u cjelini.

XS
SM
MD
LG