Dostupni linkovi

Tenzije u BiH posledica sistemske greške


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za nedeljno izdanje Politike da koncept unitarne i centralizovane Bosne i Hercegovine predstavlja idealizovanje opcije oko koje se i ratovalo.

Dodik je rekao da su tenzije u BiH posledica "sistemske greške, odnosno različitih koncepcija unutrašnjeg uređenja zemlje".

"Mnogo je onih koji smatraju da je došlo vreme da pobedi njihov koncept unitarne i centralizovane BiH što nije ništa drugo do idealizovanje jedne od opcija koje su bile i u suštini rata", kazao je Dodik, dodavši da su to bošnjački političari koji "ratni cilj pokušavaju da ostvare kroz priču o raznim reformama i jačanju evropskog kapaciteta BiH".

On je naveo da situaciji u BiH najbolje ilustruju reči šefice delegacije Evropskog parlamenta za odnose s jugostičnom Evropom Doris

Pak da je "BiH sjajno zamišljena, ali ne funkcioniše".

Dodik je naveo da je BiH podeljena zemlje i da do sada nije nađen zajednički imenilac koji bi okupio tri naroda, a da su "jedina konstanta stranci koji pokušavaju da od BiH naprave nešto što njima odgovara".

Premijer RS je rekao i da nije rešenje da stranci smene političare, navodeći da bi, da je to rešenje, problem podeljenosti bosanskohercegovačkog društva bio rešen, jer su mnogi političari, uglavnom srpski, odavno smenjeni.

Dodik je ukazao da je rešenje za BiH da predstavnici međunarodne zajednice deluju savetodavno i odreknu se naredbodavne ili arbitrarne uloge.

"Nijedan narod ne bi mogao da računa da će strani faktor duvati u jedro njegovog političkog čamca. U takvim uslovima, domaće političke elite bi morale da pristanu na realan, do kraja otvoren razgovor o svim pitanjima koja određuju sudbinu BiH i njena tri naroda", objasnio je Dodik.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG