Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dva "gasa" i dve plate - 12.000 evra


I dok će stanovnici Srbije grcati plaćajući najskuplji gas u Evropi jer je preko noći posupeo za besramnih 60 odsto, u žiži janosti je pitanje da li će i novi direktor "Srbijagasa", čovek Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović - pulen vojvođanskih Socijalista, poznat i po tome što je 2004. godine, kad je je njegova partija pružala podršku Koštuničinoj vladi izjavio da će Socijalistička partija Srbije podršku povući ako se nastavi ekstradicija Srba Haškom tribunalu – da li će, dakle, i Bajatović primati platu od 12.000 evra mesečno.

Toliko, je, naime primao Bajatovićev prethodnik, v.d. direktora "Srbijagas"-a Saša Ilić, partijsko čedo Koštuničine Demokratske stranke Srbije, koji je, uzgred budi rečeno, na tu funkciju došao pukom igrom slučaja jer stranke nisu mogle da se dogovore o tome ko će biti direktor ovog preduzeća. U junu je, doduše, Ilić dao ostavku, ali - to niko nije primetio.


Ovu ili sličnu mesečnu apanažu inkasirali su, doduše, i svi direktori pre Saše Ilića, od samog osnivanja "Srbijagasa", oktobra 2005. godine: Miloš Tomić i Miloš Milanković iz stranke eksperata, G17 plus.


Plata direktora "Srbijagasa" je, naime, oko 250.000 dinara ili više od 3.000 evra, a nadoknada za fotelju u Upravnom odboru "Jugorosgasa", trenutno je 9.000 evra.


Slobodan Beljanski, predsednik Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa kaže da je ova institucija pre nekoliko meseci ustanovila da je Ilić, u sukobu interesa zbog toga što je istovremeno na obe ove funkcije:


"Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa je još u aprilu izrekao meru upozorenja gospodinu Iliću zbog sukoba interesa i dao mu rok da taj sukob interesa otkloni. Nakon toga, on je Republičkom odboru podneo zahtev da preispita slučaj pozivajući se na neke nove dokaze, ali je Republički odbor na jednoj od sednica održanih tokom leta utvrdio da ti dokazi nisu relevatni i da nema nikakvog razloga da menja svoju raniju odluku."


RSE: U istoj situaciji će se naći i čovek koji dolazi na njegovo mesto, Bajatović?


"Pitanje je, možda on neće prihvatiti da obavlja i jednu i drugu funkciju, imajući u vidu ovakav naš stav."


RSE: Ukoliko Dušan Bajatović istovremeno bude bio i na jednoj i na drugoj funkciji, ukoliko se bude oglušio i o vaš zaključak i o zakon, šta ćete onda preduzeti?


"Prvo ćemo pokrenuti postupak iz istih razloga zbog kojih smo pokrenuli postupak i protiv gospodina Ilića."


Nenad Popović iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije, čiji kadar je Saša Ilić, tvrdi da su upravo Rusi insistirali da Ilić bude i potpresednik Upravnog odbora "Jugorusgasa". Beljanski navodi da je i sam Ilić isto tvrdio, ali da je Odbor, razume se, zastupao stanovište da srpski subjekti moraju poštovati srpske zakone, da ih ne mogu kršiti zato što to od njih traže inostrani akteri.


Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović ističe da se mora prihvatiti mišljenje organa zaduženog za definisanje i otkrivanje sukoba interesa. Uz to, naglašava da je Upravni odbor "Srbijagasa" da je hteo mogao sprečiti da Saša Ilić dospe u sukob interesa. Ona objašnjava proceduru izbora potpredsednika Upravnog odbora "Jugorosgasa" iz redova "Srbijagasa":


"Predstavnike "Srbijagasa" u "Jugorosgasu" po proceduri delegira Upravni odbor "Srbijagas"-a na predlog, naravno, direktora "Srbijagasa."


RSE: To onda znači da je Saša Ilić, dosadašnji direktor "Srbijagasa", sam sebe predložio za potpredsednika Upravnog odbora "Jugorosgasa", što je Upravno odbor "Srbijagasa" i usvojio?


"Da, to otprilike znači to. To jeste tako, ali Upravni odbor je iznad direktora. Prema tome, Upravno odbor je takođe mogao da kaže da se sa time ne slaže."


RSE: Da li to po vama sukob interesa, kao što misli gospodin Beljanski?


"Ako su gospodin Beljanski, koji predstavnik Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa, i Odbor doneli odluku da je u pitanju sukob interesa, to onda jeste sukob interesa. Ako imamo institucije, ako imamo Odbor, i one nam kažu da je u pitanju sukob interesa, da li smo mi papa nad papom?!"

XS
SM
MD
LG