Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Patrijarh Pavle se povlači


Patrijarh Pavle

Sinod Srpske pravoslavne crkve potvrdio je da je patrijarh Pavle zbog zdravstvenih razloga podneo molbu za povlačenje iz aktivne službe. Molba će biti razmotrena na zasedanju Sabora 11. novembra, i ukoliko bude usvojena, istog dana biraće se novi patrijarh.

Višednevne medijske spekulacije i najave mogućeg povlačenja patrijarha Pavla potvrđene su nakon današnjeg zasedanja Sinoda Srpske pravoslavne crkve. U saopštenju sa sednice Sinod obaveštava javnost da je patrijarh Pavle podneo molbu kojom zbog zdravstvenih razloga i nemoći moli Sveti arhijerejski sabor da mu, na svom predstojećem redovnom zasedanju 11. novembra, odobri povlačenje iz aktivne službe.


Ovu vest, koju su danima objavljivali pojedini beogradski listovi, navodeći da je patrijarh ostavku podneo još 12. oktobra, crkva je demantovala do poslednjeg momenta. Međutim, najbliži patrijarhov saradnik episkop niški Irinej nije isključio mogućnost da on izrazi želju da se povuče:

"Verujem da patrijarh razmišlja o tome, do sada nisam o tome lično razgovarao sa njim, ali verujem da razmišlja i da će sigurno u dogledno vreme izneti svoje mišljenje o svemu tome."

O ostavci poglavara Srpske pravoslavne crkve spekuliše se duže vreme jer je 94-godišnji patrijarh gotovo godinu dana na bolničkom lečenju i već dugo se na njega vrše pritisci da se povuče sa te funkcije. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da se u ovom trenutku ne može govoriti da li je reč o pritiscima, ali da je upravo zbog toga važno da se njegova molba publikuje:

"Po ustavu crkve on nema pravo da podnese ostavku jer je izabran na doživotno služenje, ali ako on sam u svesnom stanju odluči, svestan svog stanja, da to uradi, onda to treba objaviti kako bi se uklonila svaka senka sumnje o velikoj promeni u našoj crkvi koja će sigurno uslediti nakon eventualnog odlaska patrijarha Pavla. Biće vladika koje jesu za prihvatanje molbe, ali će normalno biti i onih koji će tvrditi da je patrijarh srpski po ustavu izabran na doživotno služenje. Videćemo stanje stvari."

Ukoliko Sabor prihvati molbu partijarha počinje procedura izbora novog. Poglavar Srpske pravoslavne crkve se bira "apostolskim žrebom", odnosno slučajnim izvlačenjem imena jednog od trojice kandidata koje prethodno izaberu episkopi Srpske pravoslavne crkve, objašnjava za naš program profesor Teološkog fakulteta Radovan Bigović:

"Pravo da budu birani imaju svi episkpi koji su na eparhijama najmanje pet godina. Od trojice koji dobiju najveći broj glasova, odnosno većinu glasova, kockom se bira jedan."

Duboke podele i žestoki sukobi i unutar Sprske pravoslavne crkve traju već duže vreme. Iako ne želi da spekuliše o mogućem novom poglavaru, Mirko Đorđević navodi da nije nikakva tajna da se ljuta borba za vlast vodi između dveju struja:

"Jedna je konzervativnija i ona želi da patrijarh ostane doživotno i da se ne vrše nikakve promene u crkvi dok je druga struja, na čijem čelu se prepoznaje mitropolit Amfilohije, za to da crkva, ako ne bude drugog rešenja, izabere novog poglavara. Ne spadam u one koji vole da nagađaju koga će kocka, žreb, na kraju odrediti, ali je javna tajna da se vodi borba za vlast, kao što je javna tajna da je bilo pritisaka iz struktura moći i u episkopatu i u državi i u paracrkvenim strukturama koje su veoma moćne na crkvenoj i političkoj sceni u Beogradu."

Kao novi patrijarh najčešće se navodi već pomenuti mitropolit Amfilohije, iako je on ranije rekao da ne želi da bude izabran. U javnosti je upamćen je po govoru na sahrani premijera Đinđića u kome je iznosio političke stavove, i redovnim posetama Srbima u Haškom tribunalu, a više puta je sumnjičen da u svojoj mitropoliji skriva optužene za ratne zločine. Kao ozbiljni kandidati pominju se i vladike niški Irinej, žički Hrizostom, šabački Lavrentije i bački Irinej.

Prema nekim informacijama, odnedavno deluje i struja koja bi na mestu poglavara želela da vidi nekoga iz kruga mlađih episkopa prozapadne orijentacije, a njihovu podršku po svemu sudeći ima vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG