Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel i Beograd blizu dogovora?


Iako do trenutka slanja ovog izveštaja nema službene potvrde da su u Beogradu vođeni razgovori između zvaničnika Brisela i Beograda o mogućnostima za raspoređivanje misije EULEX-a na Kosovu, u javnosti se već duže tvrdi da je moguć kompromisni dogovor dve strane, i to vrlo brzo. Opozicija to smatra izdajom i indirektnim priznanjem nazavisnosti Kosova.

Za vlasti u Beogradu misija Evropske unije na Kosovu bila bi prihvatljiva ukoliko se raspoređuje na osnovu odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako bi bila statusno neutralna i ako neće primenjivati plan Martija Ahtisarija. Razgovori o mogućnosti za raspoređivanje misije EULEX-a na Kosovu i Metohiji se vode pojačanim tempom na relaciji između Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i između Evropske unije i Beograda, potvrđeno je iz Brisela, uoči dolaska u Beograd direktora za zapadni Balkan Stefana Lenea. Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju pri srpskoj vladi Zvonimir Stević potvrdio je za naš radio da se vode pregovori oko mogućeg modaliteta prisustva evropske misije na Kosovu:


"Stav Vlade Republike Srbije je jasan, nema nikakve promene kada je u pitanju Kosovo i Metohija, vezano za politiku, pa i kada je u pitanju misija EULEX-a. Dakle, bez odluke Saveta bezbednosti i pristanka Srbije misija EULEX-a je za nas do daljneg neprihvatljiva. Ta rekonfiguracija, kako to oni nazivaju, je neizvodljiva jer EULEX je zapravo uvođenje plana Martija Ahtisarija na mala vrata."


Ranije je i predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio da se o modalitetima mogućeg dolaska EULEX-a na Kosova razgovara sa Briselom i Njujorkom, i da su u pregovore uključeni i predstavnici Amerike i Rusije. Istovremeno, dok se u Briselu nadaju da pregovori o novoj misiji imaju izgleda na uspeh, to je izazvalo oštro reagovanje opozicionih stranaka u Srbiji. Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz ne veruje da će misija EULEX, ukoliko dođe na Kosovo, biti statusno neutralna i pod upravom Ujedinjenih nacija, kako tvrde predstavnici Vlade:


"Sve to zapravo služi za unutrašnju priču i obmanjivanje građana Srbije. Jedinu istinu je rekao juče Danijel Frid, koji je potpisao sporazum sa Evropskom unijom u ime SAD o zajedničkom nastupu u okviru EULEX-a. Taj sporazum predviđa dolazak određenog broja policajaca i utvrđivanje sudija iz redova koje odredi američka administracija. On je nakon potpisivanja rekao da EULEX ima odlučujuću ulogu u nadgledanju nezavisnosti Kosova i Metohije, sprovođenju nadgledane nezavisnosti i izgradnji institucija nezavisne države Kosovo i Metohija, a sve to je sadržano i u aneksu 10. Ahtisarijevog plana. Ovo je jedna velika prevara koja se sprema građanima Srbije i sasvim sigurno priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne države zaobilaznim putem od strane sadašnje vlasti u Srbiji – ne direktno, ali sasvim sigurno indirektno."


Nekadašnji šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović u izjavi za za naš radio kaže da je ipak optimista da će biti postignut dogovor Beograda i Evropske unije oko razmeštanja misije EULEX na Kosovu:


"Čak verujem da bi to moglo da se dogodi tokom narednog meseca novembra ili najkasnije do kraja ove godine. Naravno, znam da će se taj eventualni dogovor komentarisati na razne načine na našoj političkoj sceni, ali Srbija može imati razloga za zadovoljstvo, s obzirom na to da je očigledno da će dogovor biti postignut sa nekim elementima koji su do sada bili definisani kao preduslovi Vlade Srbije. Može biti dosta razloga za zadovoljstvo i ja sam optimista da će do dogovora doći. Mislim da je to vrlo važno jer bi time bila otklonjena jedna velika politička prepreka u odnosima Srbije i Evropske unije. Tada bi praktično ostalo samo hapšenje Mladića, jer više ne bi bilo nikakvih političkih tema između Srbije i Evropske unije, ako bude dogovora o ulozi Evropske unije na Kosovu i Metohiji."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG