Dostupni linkovi

Je li kriminal pobijedio?


Pukanićev automobil nakon eksplozije
Pukanićev automobil nakon eksplozije

Je li nakon umorstva novinara Ive Pukanića vrijeme za zaključak kako je organizirani kriminal dobio bitku s pravnom državom, ili će institucije pravne države konačno profunkcionirati, kao što su pokazale u nekoliko slučajeva proteklih dana? Analitičari su podijeljeni u ocjenama.

Prvo ubojstvo nekog novinara u Hrvatskoj, ne računajući stradavanja tijekom rata, nikoga u Hrvatskoj nije ostavilo ravnodušnim. Publicist i bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak:


„Od trenutka tog ubojstva ni predsjednik Republike Mesić ni predsjednik Vlade Sanader, ni zadnji građanin na nekom otoku nisu sigurni kao prije tog atentata. Ako se može na takav spektakularan način ubiti usred Zagreba čovjeka koji nije baš tko god, onda dobronamjerno mislim da bi se trebale pojačati mjere sigurnosti prema istaknutim osobama javnog života – tu prije svega mislim na predsjednike Republike, Vlade, Sabora, Ustavnog i Vrhovnog suda, glavnog državnog odvjetnika itd.“


Novinar „Jutarnjeg lista“ Gordan Malić kaže za naš radio kako je posljednjih mjeseci na djelu teror organiziranog kriminala nad građanima koji žele svjedočiti o korupciji i kriminalu:


„Do toga je dovelo stanje u sustavu zaštite od organiziranog kriminala – policiji i pravosuđu – do kojeg su dovele sve prethodne vlade, a naročito ova posljednja koju premijer Sanader vodi vrlo suvereno. Dakle, kada imate premijera koji suvereno vodi stranku i Vladu, a pri tome ima dva vrlo zapuštena resora, koja su ujedno i ključna za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala – pravosuđe i policiju – onda se pitate: kako je to moguće?“


Na kraju se desilo da dobar sud o radu policije i pravosuđa imaju samo vladajući HDZ i – kriminal! Kako se to moglo desiti, pita Malić i sugerira odgovor:


„Zašto se HDZ kao stranka na vlasti našao – da tako kažem – načelno na istoj strani sa organiziranim kriminalitetom, pretpostavljam da proizlazi iz prirode te stranke, koja je iz svega što vidimo u mandatu i ove i prošle Vlade – koruptivna. Oni ne žele da ojačaju institucije koje bi mogle istražiti do kraja afere u koje su umiješani dužnosnici HDZ-a ili Vlade. A takvih afera je bilo dosta.“


Analitičar Davor Gjenero, pak, tvrdi kako najnovija zbivanja daju temelja za optimizam – slučaj kamatara ubijenog u Vrapču riješen je u nekoiliko dana, ubojice maloljetnog Luke Ritza za kojima se bezuspješno tragalo 5 mjeseci pronađeni su tek koji dan nakon smjene na vrhu policije, a posebno je važan opći konsenzus svih političkih faktora u zemlji da treba povesti i dobiti bitku protiv organiziranog kriminala:


„Tip društvene suglasnosti o tome da je kriminalno podzemlje neprihvatljivo i da ugrožava temelje demokratske države može pomaknuti Hrvatsku iz neke blage rezignacije u koju je upala kada je riječ o društvenim reformama i zadovoljavanju kriterija Europske unije. Ovo bi mogla biti šok- terapija za Hrvatsku nakon koje bi ona u većoj mjeri nego do sada mogla ozbiljno shvatiti značenje pravosudne reforme i konsolidacije demokratskih institucija.“


Svjetski mediji prenijeli su sinoćnje komentare predsjednika Mesića i premijera Sanadera kako je posrijedi terorizam, kako Vlada neće dopustiti da Zagreb postane Bejrut, kako je sada na djelu „mi ili oni“ i slično. Za razliku od današnji racionalnih ocjena, jučer je očito radio adrenalin, što je sam Sanader i priznao, kaže Gjenero. On je podsjetio na staru istinu kako nikada nije dobro političke ocjene davati - pod utjecajem andrenalina.

XS
SM
MD
LG