Dostupni linkovi

MESS: Novi programi i nova teatarska ostvarenja


Dino Mustafić, direktor MESS-a
Dino Mustafić, direktor MESS-a

Teatarski festival MESS već skoro pola vijeka je svojevrsna smotra poslanika pozorišta i promocija glavnog grada i čitave države. U prvoj polovini 48. MESS-a prikazano je oko 20 predstava, od čega je veliki broj ostvarenja iz regiona.

Kao što je i najavljeno, ovogodišnji MESS u novom ruhu publici u Sarajevu i Zenici pružio je mogućnost uživanja u pozorišnim ostvarenjima iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, ali i iz Njemačke, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Na ovom međunarodnom teatarskom festivalu u prvoj polovini održavanja prikazano je oko 20 predstava. Održano je više okruglih stolova i nekoliko izložbi. Ove godine pokrenuta su i dva nova programa: Kids MESS, program namjenjen najmlađim gledaocima, te program za mlade reditelje do 30 godina. Direktor MESS-a Dino Mustafić:


„Izuzetno je važno da sačuvamo taj internacionalni, kosmoplitski duh u Sarajevu, da ova internacionalizacija i otvaranje kulturnoga prostora ne budu samo kalendarski incidenti kada su festivali, nego da to bude i ono što se zove dnevna produkcija, dakle da kada otvorimo stranice Oslobođenja, Avaza i drugih dnevnih novina u rubrikama kulture ne bude da taj dan nema ništa. Mislim da pred kulturnim djelatnicima, pred umjetnicima u ovom gradu ovi festivali ne samo što su otvaranje prozora, ne samo što je to prilika da dobijemo informaciju šta se radi u regionu i u svijetu, oni su i komparacija za nas same - gdje smo, šta smo, koliko možemo?“


Festivalskoj publici, između ostalih, se predstavio i hrvatski ansambl Bacači sjenki sa trilogijom "Odmor od povijesti", "Ex-Pozicija" i "Process in Progress". Prvi put gostuje u jednom gradu sa izvedbom cjelokupne trilogije u kojoj nema klasičnih glumaca, pozornice i kolektivne publike. Projekat je nastao iz ljudske potrebe za komunikacijom, kontaktom i pažnjom, kažu autori. Svaki učesnik se tretira individualno i svaki njihov doživljaj je različit i unikatan. Reditelj Boris Bakal:


„Ovo je svjetska premijera te trilogije. Ona nikad nije izvedena zajedno, ovo je sarajevska premijera i svjetska premijera. Osim toga nekoliko ljudi je imalo svoj debi, znači prvi put da su u Sarajevu nastupali, tako da je u ’Ex-Poziciji’ Antonija Stanišić, glumica koja je inače u ansamblu Gavele i koja je nedavno ušla u produkciju Bacača sjenki, debitirala faktički ovdje.“


U okviru programa “Mittel Europe" festivala MESS predstavio se ansambl Pučkog otvorenog učilišta iz Velike Gorice predstavom "Pir malograđana", koju je prema tekstu Bertolta Brechta režirao Paolo Magelli. Direktorica pozorišta Senka Bulić navodi da je ta predstava vrlo duboka i istinita:


„Mislim da je Paolo kao redatelj tu išao isključivo iz svoje osobne, kao i mi svi, malograđanštine. On ne kritizira neke općenite malograđane nego kritizira kroz svoje tijelo i svoje meso, dakle kad mi sami sebe prepoznamo u tome, onda znamo da je istinito o nečemu govoreno. Mislim da je on iz vrlo bitne i osnovne baze - režije, glume i umjetnosti napravio tu predstavu.“


Na otvaranju festivala MESS najavljeno je da će BiH konačno dobiti festivalski centar. Ministar kulture Federacije BiH Gavrilo Grahovac:


„Što je podrška ovoj porodici festivala. Sarajevo će, u tom sam uvjeren, za najdalje tri godine dobiti festivalski centar, naravno i filmski centar, objekat od 9.500 kvadratnih metara, sa jednim studiom od 1.500 kvadratnih metara, jedan studio od 800 kvadratnih metara, pet kino dvorana, jedna od 400 sjedišta, dvije do 200 i dvije od 100 - i sve ono što uz to ide, uz laboratorije najnužnije, ali prije svega se misli na digitalnu tehnolgiju i tehniku i ono što je savremeno, skladište, arhiva filmska.“


Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS dodijeliće svoju nagradu „Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra“ Massimu Schusteru, osnivaču pozorišta "Théâtre de l'Arc-en-Terre". Direkcija MESS-a je ovu odluku donijela ne samo na osnovu impresivne međunarodne pozorišne karijere Massima Shustera nego i zbog humanosti i hrabrosti koju je 1994. godine pokazao dolaskom u Sarajevo kako bi stanovnicima opsadom izmučenog grada poklonio svoju umjetnost, saopšteno je iz MESS-a.

XS
SM
MD
LG