Dostupni linkovi

Neće biti izvanrednog stanja


Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić
Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić

Predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su danas nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), sazvanoj nakon atentata na novinara Ivu Pukanića, da nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja, te da je postignut konsenzus svih stranaka oko borbe protiv svih oblika kriminala, poručivši kako će Hrvatska biti sigurna zemlja.

Mesić je pred novinarima rekao kako jučerašnje Pukanićevo ubojstvo "zločin prve vrste" koji ima obilježje i terorizma i mafije, te naglasio kako je na sjednici postignut konsenzus svih o potrebnim aktivnostima kako bi država normalno funkcionirala.


Postignut je dogovor da se u slučajevima u kojima postoji sumnja na stjecanje imovine korupcijom ili na drugi kriminalan način, osoba za koju se sumnja da je imovinu nezakonito stekla, mora sama dokazati porijeklo te imovine.

"Teret dokazivanja je u takvim slučajevima na onome u čiju se imovinu sumnja, a ne na državi kao što je to inače slučaj", rekao je Mesić.


Premijer Sanader rekao je kako je nakon konzultacija s ustavnopravnim stručnjacima zaključeno da nema potrebe i zakonskih ovlasti za uvođenjem izvanrednog stanja, odnosno akcije sličnoj "Sablji" u Srbiji, u kojoj je tijekom 14 dana u Srbiji privedeno preko 10.000 ljudi, a potom ih je 500 završilo u zatvoru.


"Nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja u Hrvatskoj, ali ćemo uvesti izvanredne mobilizacijske mjere", rekao je Sanader.

Naglasio je kako je osnažena podrška paketu antimafijaških mjera, te rekao kako će se s njime požuriti, a dogovoreno je i da ministri pravosuđa i policije već iduću srijedu, a ne kako je prvotno dogovoreno u studenome, izvijeste Sabor o tom paketu.


Sanader je pritom uputio apel pravosuđu za bržim radom na procesima povezanima s organiziranim kriminalom i korupcijom, naglasivši kako se time ne žele miješati u ovlasti pravosuđa. Dodao je kako su u punom tijeku i pripreme za "uskočke sudove" u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci koji će se baviti organiziranim kriminalom i korupcijom. Kao još jednu od mjera izdvojio je i osobi identifikacijski broj (OIB) i rekao kako cjelokupna država administracija radi na umrežavanju kako bi se zakon o OIB-u u potpunosti mogao primjenjivati.


I premijer je naglasio kako je na sjednici postignut konsenzus među strankama i rekao kako je dobro da su partikularni interesi ostavljeni po strani.


"Predsjednik države i ja želimo uputiti poruku hrvatskoj javnosti da ćemo se do kraja obračunati s organiziranim kriminalom, mafijom ili terorizmom, ma kako god se okarakterizirao taj slučaj nakon istrage", naglasio je Sanader i poručio kako će "Hrvatska biti sigurna zemlja".

Tragedija sa ubistvom Pukanića nije prepreka za hrvatski put ka EU

Ivo Sanader
Premijer Ivo Sanader zahvalio je danas u Saboru predsjednicima parlamentarnih stranaka na potpori odlučnosti Vlade u postizanju sigurnosti u Hrvatskoj, ističući kako to zajedništvo Vlada neće koristiti kao alibi.


"Ovo zajedništvo i ovu zajedničku odlučnost da Hrvatska bude sigurna zemlja i da se do kraja obračunamo s kriminalom nećemo mi u Vladi koristiti kao alibi. Odgovornost je naša, ali je dobro da imamo punu potporu"
, rekao je Sanader u Saboru, izvještavajući zastupnike o zaključcima sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

Kazao je kako su predsjednici parlamentarnih stranaka na tom sastanku pokazali zajedništvo koje nadilazi partikularne stranačke interese, te istaknuo kako ovdje nije riječ o pojedinim političkim opcijama, nego o odlučnosti da se na ulicama hrvatskih gradova postigne sigurnost.


Izrazio je sućut obiteljima i prijateljima ubijenih Ive Pukanića i Nike Franića te redakciji Nacionala, ističući da će ti tragični događaji biti dodatni poticaj u obračunu sa svim vrstama kriminala.


"Ne može nitko u hrvatskom kriminalnom miljeu spavati mirno nakon ovoga. Nećemo dopustiti da Hrvatska postane nesigurna zemlja, da Zagreb ili bilo koji grad, općina ili mjesto u Hrvatskoj bude nesiguran"
, rekao je Sanader.


Odbacio je i tumačenja da bi posljednja ubojstva mogla biti prepreka ulasku Hrvatske u EU, ističući kako bi se to moglo dogoditi samo kad se Hrvatska ne bi konačno obračunaka s organiziranim kriminalom, mafijom ili terorizmom.


"Sigurno je da ova tragedija, ma koliko teška bila, ne može i neće biti prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU. Ona će, na žalost, ponavljam, biti samo dodatni poticaj da se konačno obračunamo sa svim onim što ne želimo imati u Hrvatskoj", istaknuo je Sanader.


Zastupnike je izvijestio da je već nakon ubojstva Ivane Hodak dogovorena intenzivna suradnja MUP-a, Ravnateljstva Policije, Ministarstva pravosuđa, DORH-a i SOA-e, a danas je, kaže, u to uključen i Ured Predsjednika RH, a informacije će se razmjenjivati dnevno. Dogovoreno je i da će v.d. ravnatelj policije Vladimir Faber tjedno izvještavati premijera Sanadera i predsjednika Mesića o učinjenom, a VNS će se sastajati jednom mjesečno.


Sanader je kazao kako je dogovoreno i intenziviranje sastanaka s predsjednicima parlamentarnih stranaka na temu borbe protiv organiziranog kriminala.

U sve će se intenzivnije uključiti i poreznike te Carinsku upravu, koji će pripremiti uvođenje identifikacijskog broja, donošenje potrebnih zakona te ustrojavanje uskočkih sudova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku prije iduće srijede, kad će resorni ministri Saboru podnijeti izvještaj o učinjenom. Novim će se poslovnikom, kaže, regulirati i tretman zatvorenika.


"Istraga i postupci moraju biti usmjereni na neposredne izvršitelje i nalogodavce i ni jedan pojedinac ne može biti izuzet od tih postupaka", poručio je Sanader.

(Izvor: Hina)

XS
SM
MD
LG