Dostupni linkovi

Eksploziv bio pored automobila


Pukanićev automobil nakon eksplozije
Pukanićev automobil nakon eksplozije

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec na tiskovnoj konferenciji održanoj ispred zgrade Policijske uprave zagrebačke jutros je rekao da je tijekom noći ispitano oko 150 ljudi te se intenzivna istraga oko ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića nastavlja.

Borovec je rekao da je policija radila cijelu noć te je posao nastavljen i jutros. Očevid na automobilu Lexus jutros je završen te je automobil prebačen u radionicu MUP-a u kojoj će vozilo biti detaljno pregledano sa ciljem utvrđivanja vrste eksploziva pomoću kojeg je napad izvršen, kao i načina njegova aktiviranja.


Borovec je također rekao da eksplozivna naprava nije bila podmetnuta ispod vozila niti je bila u obližnjem kontejneru, već se nalazila pored Pukanićeva automobila. Eksplodirala je u trenutku kada su se Pukanić i Franjić približili automobilu.


Policija je napravila cjelokupnu rekonstrukciju jučerašnjeg kretanja Ive Pukanića, dok rekonstrukcija kretanja Nike Franjića nije provedena. Za Pukanića se zna da je s automobilom oko 10 sati ujutro došao ispred zgrade Nacionala gdje je automobil stajao do večernjih sati. Pukanić je tijekom dana izlazio nekoliko puta iz zgrade, ali se za kretanje gradom koristio svojim mopedom.


Pretpostavlja se da je na taj način htio izbjeći gužvu koja tijekom dana vlada u centru grada.

"Policija ima određenih korisnih saznanja koja trenutno ne može podijeliti s novinarima, no u narednim satima ili danima sigurno ćemo s informacijama izaći u javnost i zamoliti za pomoć", rekao je Borovec.


Prema prikupljenim podacima, Pukanić je iz zgrade izlazio dva ili tri puta. Tako je zabilježen i njegov izlazak oko 12 sati te povratak u zgradu oko 12.45. U rekonstrukciji kretanja policiji je pomogao i pregled ispisa uređaja za kartice pomoću kojeg se ulazi i izlazi iz zgrade. Posljednji puta Pukanić je iz zgrade Nacionala izašao oko 18.15 i to u društvu s Nikom Franjićem. Nekoliko trenutaka kasnije, kada su se približili automobilu, eksplodirala je bomba koja ih je obojicu usmrtila. Od vremena kada je Pukanić s automobilom došao na posao do trenutka eksplozija, on se vozilom nije koristio odnosno Lexus je na parkingu stajao gotovo osam sati.


Načelnik Borovec također je rekao da policija već raspolaže velikim brojem korisnih informacija s kojima policija ne može izlaziti u javnost zbog toga što bi njihovo javno objavljivanje moglo pomoći počinitelju u bijegu pred policijom. Pozvao je medije da, ukoliko dođu do nekih osjetljivih informacija, da ih ne objavljuju dok se dođe do počinitelja i eventualnih nalogodavaca Pukanićeva ubojstva.


Otvorenima je ostavio sve moguće motive za napad na Pukanića, od onih najobičnijih do onih u kojima postoje indicije da za Pukanićevo ubojstvo postoje tajni naručitelji. Tako se istraga o ubojstvima Pukanića i Franjića događa na dvije razine, odnosno policija traži izvršitelja ili izvršitelje, ali i mogućeg naručitelja ubojstva.


Borovec je jutros, gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poligraf, kazao kako su Pukanića ubili profesionalci.


"Ne treba dvojiti da je to djelo profesionalaca jer su za tako nešto potrebna određena znanja i vještine", rekao je Borovec.

(Izvor: Index.hr)

XS
SM
MD
LG