Dostupni linkovi

Antifašisti i Crkva odbijaju premijerov poziv


Hrvatski će biskupi otići u Jasenovac kada oni to odluče, a ne kad im premijer to sugerira - promptno je odgovorio službeni Kaptol hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji je jučer, sa saborske govornice, u svrhu prevladavanja prošlosti, javno pozvao vrh katoličke crkve da konačno posjete Jasenovac, a predstavnike Židovske općine i Saveza antifašističkih boraca da odu na Bleiburg, što i oni ovog trenutka također odbijaju.

Crkveni vrh u Jasenovac sigurno neće ići sada i odmah samo zato što je to rekao premijer, nego će to biti stvar naše vlastite prosudbe - prvi je komentar službenog Kaptola na jučerašnji premijerov poziv kardinalu Bozaniću i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, Srakiću, da bi trebali osobno doći i moliti na mjestu ustaškog logora u Jasenovcu.


Novinar i analitičar Drago Pilsel:


"Oni su ekspresno odgovorili. Mogli su pričekati dan, ali su očito pokazali da su nervozni. Očito su pokazali da su ljuti na Vladu HDZ-a i na premijera Sanadera osobno. Nisu očekivali od njega takvo prozivanje."


Osobno Pilsel pozdravlja Sanaderov potez i smatra da katolički biskupi u Hrvatskoj moraju konačno doći u Jasenovac, ne kao turisti koji su došli pogledati postav jasenovačkog muzeja, kao što je to napravio mjesni biskup Škvorčević, već kao ljudi koji će se tamo pomoliti za sve koje je ustaški režim u tom logoru pogubio, uključujući i desetke katoličkih svećenika:


"I priznati da je puno katolika, ne samo običnih, nego i svećenika, pa i biskupa, koji su podržavali NDH i svu tu ratnu mašineriju, zaista učinilo puno zla i da se u ime tog zla treba tamo pojaviti. Ono što se ne može više pravdati je izbjegavanje gospode biskupa da odu u Jasenovac, gdje se moraju moliti za oprost, upravo onako kako su to počinili poglavari katoličke crkve na više mjesta, počevši od Aušvica."


S druge strane, Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SAB) odbija premijerov poziv da odu na Bleiburg, stratište poražene ustaške vojske i pripadnika ostalih poraženih vojnih jedinica s područja bivše Jugoslavije, te poručuju da se na Bleiburgu nikad neće pokloniti krvnicima. Ivan Fumić:


"Što se nas tiče, mi u Bleiburg ići nećemo. Niti smo išli, niti idemo, niti ćemo ikada ići. Poklonit ćemo se samo onim žrtvama za koje se utvrdi da su nevine i gdje su sahranjene. Priče o tome kako je ovdje ubijeno od strane Narodnooslobodilačke vojske, bez ikakvih dokaza, ne prihvaćamo."


Povjesničarka i predsjednica Savjeta memorijalnog područja Jasenovac, doktorica Zorica Stipetić, podržava svaki napor u prevladavanju prošlosti, ali kaže da nije baš zadovoljna premijerovim pozivom jer joj se ne sviđa premijerovo "povezivanje" Jasenovca i Bleiburga, kao da je u pitanju ista ravan ili iste stvari na različitim stranama:


"Dok god ovi isti naši političari, a da ne govorim o katoličkoj crkvi, obilježavaju spomen dana Bleiburga na način koji je falsificiran, nemoralan, koji očitava neprihvatljive vrijednosti i veliča ih, mislimo da dotle SAB, kao organizacija, ne treba da ide tamo."


Tek kad se sve mistifikacije oko Bleiburga raščiste, može se, kaže, i o tome razgovarati:


"Dotle mislim da odlazak na Bleiburg treba da bude pojedinačan. Onaj koji osjeća da treba dati pijetete, neka to i učini, ali nikako ne na komemoracijama koje su trijumf nostalgije prema NDH. Treba sve učiniti da se razjasne stvari i onda treba odati poštu žrtvama."


Publicist, ugledni intelektualac i član Vijeća Židovske općine u Zagrebu, Slavko Goldstein:


"U suštini, premijerove namjere su sasvim u redu."


Ali, stvar je, kaže, vrlo osjetljiva kad je u pitanju odlazak antifašista i predstavnika Židovske zajednice na Bleiburg:


"Za nas to nije sasvim lako. Možda premijer ne razlikuje dovoljno sam pojam Jasenovca od Bleiburga. Te stvari nisu iste i mi ne možemo ići sa istim osjećajem, istim protokolom, na isti način i u Jasenovac i u Bleiburg. A to da treba izraziti žaljenje i žrtvama Bleiburg - treba."
XS
SM
MD
LG