Dostupni linkovi

Opozicija u apsurdnoj situaciji


Podgorica
Podgorica

Čelnici opozicionih partija u Crnoj Gori razgovarali su sa liderima vladajućih stranaka o političkoj situaciji u zemlji poslije priznanja nezavisnosti Kosova. Da li će opozicija insistirati na ispunjenju zahtjeva ili će se tragati za kompromisnim rješenjem, i šta bi moglo predstavljati kompromis?

Do razgovora između lidera opozicionih stranaka i čelnika vladajuće koalicije dolazi nakon niza događaja koji su uslijedili pošto je Vlada Crne Gore donijela odluku o priznanju nezavisnosti Kosova. Opozicija je iznijela zahtjeve da Vlada povuče tu odluku, ili da raspiše referendum ili prijevremene parlamentarne izbore. Ti zahtjevi su ponovljeni na protestnom skupu koji je završen uličnim nasiljem djela demonstranata i masovnim hapšenjem. Potom je lider Srpske liste Andrija Mandić započeo štrajk glađu uslovljavajući na taj način vlast da ispuni zahtjeve opozicije. Tvrdnju opozicije da se Crna Gora nalazi u političkoj krizi odbacili su čelnici vladajuće koalicije i najviši državni funkcioneri koji su ranije najavili da neće prihvatiti nijedan zahtjev.

Na pitanje što bi nakon ovih događaja eventualno mogla biti mjera kompromisa za smirivanje situacije profesor Srđan Vukadinović kaže da opozicija nije shvatila političke tokove i da njihove političke ideje ne korespondiraju sa stvarnim događajima, a takođe uludo rasipaju energiju u pokušajima da vaninstitucionalnim metodama ograniče vlast vladajuće koalicije:

"Pokazalo se da je opozicija zapala sada u jednu sasvim aspurdnu situaciju da izlazak jednog veoma malog broja ljudi na ulice, malog u odnosu na ono što je opozicija očekivala, štrajkovi glađu i slični metodi, pokušaji i pokušaji pritisaka na vlast da promijeni svoju odluku o priznavanju Kosova neće dati rezultate. Ono što opozicija može očekivati u razgovorima sa vladajućim elitama je da se izbori umjesto u septembru 2009. godine, kako je rečeno, daju na proljeće, april ili maj 2009. godine i da to bude nekakav pokušaj, odnosno i doprinos, može se slobodno reći, vladajućih elita da opozicija časno izađe iz jednog vrzinog kola iz kojeg sam sigurno ne bi izašla jer očito je bilo i prije negovještaja i prije ulaska u te procese koje je opozicija radila posljednih petnaest, dvadeset dana da oni neće rezultirati povlačenjem odluke o priznavanju Kosova."

Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije, se nada da će splasti tenzije oko Kosova, a da će se podići tenzije zbog činjenice da vlast ne želi da sprovodi reforme i da Crna Gora nije pravna država:

"Teško je u ovom trenutku biti pametan i predložiti neko kompromisno rješenje. Iskreno bih volio da opozicija sa predstavnicima vlasti danas u toku dana pronađe kompromisno rješenje, ali ga je teško naći. Moguće je da je kompromisno rješenje moguće tražiti u prijevremenim izborima. Eto, izbori su zakazani za kraj iduće godine i moguće je da se varijanta može tražiti sa izborima na proljeće, ali je svakako u ovom trenutku mnogo važnije da splasnu te tenzije i na jednoj i na drugoj strani i da se svi okrenemo Crnoj Gori i onom što život znači. Meni je prosto nevjerovatno da se zbog Kosova na ovaj način dižu tenzije u Crnoj Gori. Ja bih puno više volio da se dižu tenzije u Crnoj Gori iz razloga što Crna Gora ne funkcioniše kao pravna država, kao država u kojoj vladaju zakoni, odnosno ne vladaju, na žalost. Više bih volio da se tenzije dižu zbog činjenice što aktuelna vlast poštopoto ne želi da sprovede reforme i drži nas zarobljene u jednoj privatnoj ili poluprivatnoj državi, sasvim svejedno. Kosovo je pase priča. Kosovo je izgubljeno prije dvadeset godina. Sada se stvari formalizuju i zato bih volio da se svi okrenemo svojim interesima. Opozicija sebi samoj da pronađe varijante da pobijedimo aktuelnu vlast na izborima, a DPS jednostavno da shvati da ovako više ne može."

Profesor Vukadinović smatra da opozicija treba da pokuša da usaglasi svoje zajedničko djelovanje kako bi na narednim izborima uspjela da ograniči vladavinu aktuelne koalicije na vlasti:

"Ono što predstoji i što je opoziciji puno bolje i politički racionalno da uradi je da pokuša da usaglasi svoje stavove da ne bi došlo da neki politički lider ili politička grupacija zbog zasijedanja na liderskoj opozicionoj sceni istupi iz tog jedinstva koje je potpisano istina jednim sporazumom."

XS
SM
MD
LG