Dostupni linkovi

Tadić izazvao burne reakcije izjavom o crnogorskom priznanju Kosova


Boris Tadić
Boris Tadić

U intervjuu crnogorskoj televiziji predsjednik Srbije Boris Tadić komentarisao je odluku Crne Gore da prizna Kosovo, a njegovi stavovi naljutili su prosrpske političare u Crnoj Gori.

"Odluka o priznanju nezavisnosti Kosova upotpunosti se tiče crnogorske Vlade, ali su njom dovedeni u pitanje interesi Srbije koja iz tog razloga mora da reaguje", ocijenio je predsjednik Srbije Boris Tadić, dodajući da je odluka crnogorske Vlade legitimna i uslovljena sopstvenim interesima, kao što je legitimna odluka Srbije da brine o svojim interesima. "To je potpuna odluka crnogorske Vlade, ali reagujem kao predsjednik Srbije kada su tom odlukom interesi Srbije dovedeni u pitanje. Svako ima pravo da brani svoje interese, ali ne dozvoljavam da niko ugrožava interese moje zemlje", rekao je Tadić Televiziji Crne Gore.

Priznajući da je bilo ishitrenih reakcija na crnogorsku odluku o priznanju nezavisnosti Kosova Tadić je precizirao da je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić reagovao emotivnije na crnogorsko priznanje nego što bi on sam to učinio. "Ali, pratite kako ja reagujem, a to je više nego mirno i racionalno. Emotivnih reakcija bilo je dosta sa obje strane, ali nije vrijeme za emocije, nego za pragmatične odluke", ocijenio je Tadić. Predsjednik Srbije je odbio da komentariše protest i zahtjeve pet crnogorskih opozicionih stranaka koje su od Vlade tražile da povuče ranije donijetu odluku, uz obrazloženje da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Stavovi srpskog predsjednika, a posebno izjava legitimnosti odluke Vlade Crne Gore, razljutila je predsjednika Srpskog narodnog vijeća Momčila Vuksanovića:

"To je ono što smo mi i očekivali u ovom trenutku od aktuelne vlasti u Srbiji. Ona ni do sada nije pokazivala posebno interesovanje za srpski narod u Crnoj Gori i za njegovu poziciju, tako da je gotovo nepoznato u Srbiji da ima srpskog naroda u Crnoj Gori. Takav je odnos aktuelne vlasti u Srbiji bio prema ovim našim problemima. Poznato je da je gospodin Tadić dolazio na promotivne skupove aktuelne vlasti i ništa nije učinio da se legitimna prava srpskog naroda u Crnoj Gori na neki način afirmišu i jednostavno u tom dijelu nikad nijesmo imali bilo kakvu podršku aktuelne vlasti i onda je bilo gotovo nemoguće očekivati da se sada nešto posebno promijenilo."

Direktor vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić na drugoj strani kaže da pozdravlja stavove srpskog predsjednika:

"I njegov realan odnos prema onome što su dešavanja u Crnoj Gori i što su budući odnosi i perspektive odnosa između Crne Gore i Srbije. Mi smo od samog početka govorili da ćemo nastaviti da imamo dobre odnose sa Srbijom i da sam čin priznanja Kosova kao nezavisne države je nešto što je naš realan odnos prema crnogorskoj budućnosti sa evropskim integracijama i naravno očekivali smo ovakav epilog i ovakav odgovor danas od strane zvaničnih državnih organa Srbije."

Komantarišući stav Borisa Tadića da je crnogorska odluka o priznanju Kosova legitimna funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć kaže:

"To nije sporno, kao što je legitimna i odluka Sjedinjenih Država ili bilo koga. Radi se o tome da li je ta odluka prijateljska prema Srbiji ili ne. Uzmimo da je Tadić to izbjegao i ja to tumačim kao njegovu želju da se stvari ne zaoštravaju."

RSE: Koliko je dobro ili loše za crnogorsku opoziciju što je predsjednik Srbije Tadić odbio da se izjasni o trenutnim aktivnostima u vezi sa ovom odlukom?

Šoć: To je dobro. Već ste vidjeli u prvim reakcijama da je postojala jedna sklonost unutar vladajuće partije da sve što se dešava u Crnoj Gori tumači kao da je podsticaj sa strane. To je ono tipično nasljeđe komunizma da svaka vlast traži unutrašnje i spoljne neprijatelje. Ovo što se desilo nikakve veze nema sa Srbijom u smislu da je to neko iz Srbije podsticao i inicirao na bilo koji načn. To je čisto unutrašnja reakcija unutar Crne Gore i jako je dobro što je Tadić jasno rekao da se ne miješa i ne treba da se miješa u to ni zvanična ni bilo koja druga Srbija.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG