Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sve više strahovanja od recesije


Sa burze u Njujorku

Strah od globalne recesije uzdrmao je danas tržište dionica. Na evropskim burzama se uglavnom trguje oprezno, no japanska Nikkei pala je za gotovo 5,5 posto, a južno korejsko tržište dionica zabilježilo je pad indeksa od gotovo 8,5 posto. Paraleno za zbrajanjem novih gubitaka na tržištu dionica, Bijela kuća je najavila za idući mjesec summit na kojem će predstavnici 20 država razgovarati o načinima prevladavanja krize.

Recesija riječ koju su svjetski lideri nastojali posljednjih mjeseci izbjegavati, postala je ovih dana neizbježna. Sve se spremnije traže rješenja i to na globalnoj razini kako bi se recesija izbjegla, ili što svela što kraće razdoblje. Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso danas je u Pekingu gdje počinje sastanak evropskih i azijskih država bio vrlo direktan ili "plivamo zajedno ili tonemo zajedno".

Ovaj sastanak na kojem sudjeluju svih 27 članica Evropske unije i 16 azijskih država najveći je do sada summit dva kontinenta. To je uvod u susret koji se polovicom idućega mjeseca treba održati u Washingtonu, a kojemu će domaćin biti Georg Bush, koji će već tada znati tko će ga naslijediti u Bijeloj kući i kome će predati vrući krumpir financijske krize. Najavljujući sinoć sastanak glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je kazala je kako će se na njemu okupiti predstavnici najrazvijenih država svijeta, ali i predstavnici najbrže rastućih svjetskih ekonomija kako bi utvrdili kako dalje razvijati otvoreno tržište, poticati libaralizaciju trgovine i ulaganja.

Ovakvi skupovi se pripremaju i godinu dana unaprijed, ali kriza traži brzu reakciju. Pored sedam najrazvijenih zemalja svijeta i Rusije, na summitu će biti prisutni predstavnici Argentine, Brazila, Indije, Kine, Meksika, Južne Koreje, Južne Afrike, Saudijske Arabije, Turske i članice Evropske unije. Njihove ekonomije čine 85 posto svjetskog gospodarstva.

Do sada je većina država u svijetu objavila planove spašavanja banaka i odmrzavanja tržišta kreditima. U spašavanje svjetskih financija do danas je u svijetu uloženo više od 4 tisuće milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG