Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zatražena smjena Savjeta ministara


Savjet ministara

Dvije opozicione partije u BiH, Radom za boljitak i Bosanska patriotska stranka, pokrenule su inicijativu za smjenom aktuelnog saziva Savjeta ministara jer ni 10 posto od planiranog nije ispunjeno. Ove dvije stranke, sa po jednim poslanikom u državnom Parlamentu, naišle su na podršku ostatka opozicije, koja je trenutno vrlo slaba i bez vladajuće šestorke ne može učiniti ništa. Vladajuće stranke, čiji ministri sjede u Savjetu ministara, mada nezadovoljne učinjenim u protekle dvije godine, ne pristaju da se u veoma netegnutim političkim odnosima u zemlji otvara još jedno vruće pitanje.

Nedugo nakon zahtjeva za rekonstrukcijom Vlade Federacije, u BiH su se pojavile inicijative za smjenom i državne vlade, odnosno Savjeta ministara u kojem sjede izabrani iz šest vladajućih partija. Pri podjeli fotelja gromoglasno su najavljivali i obavezali se da će provesti reforme - od policije do ekonomije, donijeti novi ustav, razviti domaću poljoprivredu, te povesti računa o mladima u bh. društvu. Od svega urađeno je malo ili gotovo ništa, a po stepenu kriminala i korupcije BiH prednjači u regionu, pa i svijetu.

Zbog svega, dio opozicionih stranaka zatražio je smjenu aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH, dok pozicija ističe da bi tako nešto dodatno pogoršalo političku situaciju u zemlji.

Član Predsjedništva Stranke za BiH i državni poslanik Beriz Belkić kaže da trenuto u BiH niko od izabranih nije ispunio predviđeno, ali da smjene nisu rješenje:

„Ja ne mislim da ovo Vijeće ministara treba na takav način destabilizirati.Vijeću ministara treba pomoći da radi jer i ono je talac ukupnih odnosa. Mislim da to nije rješenje. Svi mi nismo uradili ono što se do nas očekivalo, samo treba vidjeti zašto nismo uradili. Ja ne mogu osporiti da Parlament BiH je daleko od planiranog uradio, da nije donio niz reformskih zakona, da nismo imali konsenzus oko ovoga, oko onoga, ali treba vidjeti zašto je to tako. Dakle, nismo svi na isti način odgovorni.“

Iako je tačno da Savjet ministara BiH za dvije godine mandata nije uradio puno, teško je očekivati smjenu ili rekonstrukciju, vjeruje poslanik HDZ-a u državnom Parlamentu Ivo Miro Jović. Dodaje da neće glasati za smjenu Savjeta ministara ukoliko i kada se inicijativa nađe pred poslanicima:

„Ova inicijativa neće sigurno utjecati na strukturiranost vlasti. Nismo ni mi, znači stranke koje su na vlasti, zadovoljni onim pređenim putom i uspješnošću toga puta koji smo imali, ali splet je velikih okolnosti u kojima smo se našli. Da li smo se najbolje snašli, to će birači reći. Ja duboko vjerujem da nisu zreli uvjeti za to. Kod ovakve situacije u zemlji još taj dio dodati bilo bi kontraproduktivno.“

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata, iz kojeg dolazi i predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić, ističu da je vlada koju vodi sasvim dobro radila. Poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Drago Kalabić kaže da brojni problemi u BiH neće nestati ukoliko ministarski savjet bude smijenjen:

„Nije Vijeće ministara kreiralo situaciju u BiH u kojoj imamo zategnute političke odnose, jednu pogoršanu retoriku, izostanak saradnje i međusobne komunikacije gotovo na svim nivoima. Mislim da Vijeće ministara nije moćno da ta pitanja riješi.“

Srpska demokratska stranka prva je iz opozicije tražila smjenu jednog od ministara iz aktuelnog saziva, i to ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. I ovu inicijativu za smjenom kompletnog saziva ćemo podržati, kaže Momčilo Novaković:

„Savjet ministara posebno na polju nekih unutrašnjih pitanja - domaće proizvodnje, kriminala, korupcije - nije uradio ništa i smatramo da se ili mora izvršiti prekompozicija parlamentarne većine, ili unutar te parlamentarne većine pronaći neke druge ljude.“

Stranka demokratske akcije među prvima zatražila je, nezadovoljna radom, smjenu Vlade Federacije. Vjeruju kako bi rekonstrukcija i u Savjetu ministara dobro došla, ali da je tako nešto nemoguće bez dogovora svih šest partija koje danas čine paralmentarnu većinu, kaže član Predsjedništva stranke Sadik Ahmetović:

„Vrlo je teško u ovom momentu govoriti o rekonstruciji ili smjeni Vijeća ministara. To mora biti konsenzus šest političkih partija koje čine većinu. Mislim da ga u ovom momentu nema. Mislim da je to sada jedno više političko pitanje.“

Učinak Savjeta ministara BiH za ove dvije godine je matematički lako mjerljiv i objektivno je vrlo loš, slaže se i politički analitičar iz Banje Luke Ivan Šijaković. Takođe, bh. opozicija je vrlo slaba i nemoćna da bi bez vladajućih partija srušila Savjet ministara, a teško je vjerovati da će stranke na vlasti pristati da bilo šta mijenjaju što nije u njihovu korist, dodaje Šijaković:

„Te strukture koje sada vladaju uvijek mogu da naprave tu neku poziciju da komponuju ili prekomponuju svoje stavove, da ojačaju svoju poziciju na bazi ličnih interesa pojedinih političkih partija, tako da objektivno nisu moguće te smjene. Trebalo bi da se nečiji interes iz te vladajuće strukture potpuno promijeni, da bi onda mogao da on odustane. Ali koliko ja mogu da shvatim sadašnju situaciju, ne vjerujem da ikom ide u prilog da se odrekne to malo vlasti koje se dokopao.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG