Dostupni linkovi

Nužna nadogradnja Daytona


Zagreb
Zagreb

Još se nije ni osušila tinta na oštrim reakcijama vlasti u Banja Luci na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića kako bi međunarodna zajednica trebala posvetiti više pozornosti BiH i ozbiljnih upozorenja predsjednika Mesića na hazardersku politiku Milorada Dodika, kada je objavljeno pismo Holbrookea i Ashdowna.

Pismo Holbrookea i Ashdowna nedvojbeno pokazuje da međunarodna zajednica počinje polako skretati pogled prema Bosni i Hercegovini, i to je dobro, kaže u izjavi za naš radio vanjskopolitički savjetnik hrvatskog predsjednika Mesića Tomislav Jakić:


„To je dobro, zato jer taj dio naše regije apsolutno zaslužuje da mu se pokloni dužna pozornost, jer potencijalno prijeti opasnošću za stabilnost cijele regije. Ono što međunarodna zajednica može učiniti, to je da prihvati činjenicu da je Dayton , onda kada je sklopljen, bio najviše i najbolje što se moglo dobiti, ali da danas treba Dayton nadograđivati – ne ukinuti prvi Dayton, nego – uvjetno govoreći – stvoriti Dayton 2.“


RSE: Kako bi taj Dayton 2 mogao izgledati?


Jakić: Dayton 2 – a tu vam sada govorim svoje osobno mišljenje – bi prije svega trebao položiti temelj za funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao normalne države, što znači definitivno i nepovratno ojačati institucije centralne vlasti, i drugo – u perspektivi, dugoročno otvoriti put prema jednom novom, drugačijem unutarnjem ustroju te zemlje.


I glasnogovornik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun pred koji dan je u izjavi za naš radio kazao kako se hrvatska pozicija ne mijenja.


«Daytonski ugovor je zaustavio rat, ali je očito da je riječ o dokumentu koji ne može osigurati
daljnji razvoj i funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Očito je, dakle, da će trebati ići u neke reforme tih ključnih dokumenata koji definiraju strukture i način funkcioniranja našeg susjeda. Hrvatski stav je tu jasan i nedvosmislen: podržavamo suverenitet i integritet BiH, podržavamo konstitutivnost i jednakopravnost sva tri naroda, podržavamo, dakle, ona rješenja koja će osigurati da institucije BiH efikasno funkcioniraju, naravno, i ona rješenja koja će osigurati europsku budućnost našeg susjeda."

Njihov je zajednički stav kako to ni u kojem slučaju nije nikakvo miješanje u unutarnje poslove suverene države Bosne i Hercegovine, kakvih je – podsjetimo – bilo za vlasti predsjednika Tuđmana.


Međutim, dok neki kritiziraju hrvatsku politiku zbog navodnog miješanja u unutarnje poslove države Bosne i Hercegovine, drugi im zamjeraju da nisu napravile niti dio onoga što im Dayton omogućuje, a Ustav Republike Hrvatske nalaže – a to je skrb za bosansko-hercegovačke Hrvate. Počasni predsjednik HSS-a BiH, profesor zagrebačkog Veterinarskog fakulteta Marko Čović u izjavi za naš radio kaže kako je zalaganje hrvatskih vlasti za bosansko-hercegovačke Hrvate samo deklaratorno:


„Činjenica je da hrvatske vlasti nisu učinile ništa osobito efikasno da se prognani i izbjegli Hrvati vrate u područje Bosanske Posavine, a naročito u područje Republike Srpske. Drugo, nekim svojim propisima i nekim svojim političkim aktivnostima Hrvatska i dalje potiče iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine. To je ono najopasnije! Hrvatska objektivno ispražnjuje Bosnu i Hercegovinu od Hrvata svojom aktualnom politikom.“

XS
SM
MD
LG