Dostupni linkovi

Američki ambasador u BiH: "Nema referenduma ni otcjepljenja"


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English upozorio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko lideri BiH nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, izabrat će izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi i za njih i za gradjane te zemlje.
"Ukoliko bh. lideri nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, bez obzira na to da li se radi o priči o odvajanju ili ukidanju entiteta, te ukoliko nastave podrivati državne institucije formiranjem paralelnih entitetskih struktura čije se funkcije preklapaju s već postojećim državnim funkcijama, osporavanjem prijenosa ovlasti u vezi s kojima je prethodno postignut sporazum ili s ubacivanjem uskogrudih etničkih programa u svakodnevni rad institucija koje treba da služe svim gradjanima BiH, onda će izabrati izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi za njih i njihove birače", naglasio je English.
Američki ambasador je rekao da je napredak ka evropskoj budućnosti moguć jedino u suvernoj BiH u kojoj politički lideri provode neophodne reforme i nastoje osigurati uspješno i efikasno funkcioniranje državnih institucija.
Očekuje od lidera svih nivoa vlasti, državnih, entitetskih, kantonalnih i opštinskih i od svih stranaka da svoje vrijeme i energiju usmjere ka kretanju BiH putem koji je vodi ka punopravnom članstvu euroatlantskih zemalja.
"Moja vlada je i dalje spremna pomoći. Želimo ići naprijed s pozitivnim programom u BiH. Nažalost, trenutna politička atmosfera to čini sve težim i težim", rekao je English i ponovio stav SAD-a da se BiH kreće u pogrešnom pravcu i da je to uznemiravajuće.
Ambasador je naglasio da politički lideri BiH imaju jasan izbor da odluče o tome kakvu budućnost žele za sebe i svoje birače.
Prvi uključuje partnerstvo sa SAD-om i drugim zemljama u izgradnji bolje budućnosti BiH .Drugi put ili izbor je izolacija, kazao je English.
U tom smislu, još je jednom ponovio da referendum o otcjepljenju ili otcjepljenje bilo kojim drugim sredstvima nije moguće.
"Osporavanje suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH neće se tolerirati. Ta pitanja su riješena", upozorio je amerièki ambasador u BiH. Zaključio je da su SAD pouzdan partner BiH i da su ovdje da pomognu, ukoliko im to dopuste domaći lideri.
"Ali još jednom naglašavam, da bi se zemlja kretala u pravom smjeru potrebni su nam lokalni partneri", ponovio je američki ambasador u BiH.

XS
SM
MD
LG