Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bugarska ratificirala protokol o ulasku Hrvatske u NATO


Bugarski parlament ratificirao je protokol o ulasku Hrvatske u NATO na sjednici u četvrtak kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Odlukom parlamenta Bugarska je postala sedma od 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala pristup Hrvatske.

"Odluka vašeg visokog doma potvrda je zajedničkih ciljeva, ali i dubokih povijesnih i suvremenih odnosa prijateljstva, otvorenosti, suradnje i uvažavanja između naših dviju zemalja", rekao je Bebić u svom obraćanju zastupnicima povodom ratifikacije protokola.

Bebić je u svom govoru naglasio da Hrvatska s drugim članicama NATO-a dijeli zajedničke vrijednosti.

"Poštivanje ljudskih i manjinskih prava, stabilnost društava na načelima parlamentarne demokracije, rješavanje sporova političkim dijalogom ... takve vrijednosti dijeli danas i Hrvatska", rekao je Bebić.

On je ocijenio da Hrvatska članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a, sudjelovanjem u mirovnim misijama, te suradnjom kroz regionalne institucije, "već dugo i sama doprinosi učvršćenju mira u ovom dijelu Europe i u svijetu".

"Taj doprinos nastavit ćemo pružati i kao punopravna članica Saveza, čvrsto vjerujući u načela međunarodnog prava, u međunarodni poredak utemeljen na načelima uzajamnosti, ravnopravnosti i kolektivne sigurnosti", rekao je Bebić.

Bugarski parlament je u četvrtak ratificirao i ulazak u NATO Albanije, koja je zajedno s Hrvatskom dobila poziv za ulazak u Savez na summitu u Bukureštu u travnju ove godine. Glasovanju je nazočila i predsjednica albanskog parlamenta Josefina Topalli.

Zastupnicima se obratio i bugarski ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin, koji je podržao ulazak Hrvatske i Albanije u NATO ocijenivši da će se time dodatno stabilizirati regija. "Bugarska se u NATO-u zauzimala za politiku otvorenih vrata ... ulazak Hrvatske i Albanije značajno će doprinijeti regionalnoj stabilnosti", rekao je Kalfin.

Početkom ovog tjedna ulazak Hrvatske u NATO ratificirale su Rumunjska i Poljska, a ranije su to učinili i parlamenti Mađarske, Latvije, Sjedinjenih Država i Litve. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će i preostale članice NATO-a ratificirati protokol kako bi Hrvatska i Albanija na sljedećem sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu u proljeće sljedeće godine mogle prvi put sudjelovati kao punopravne članice NATO-a.

Bebić, koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Bugarskoj, sastao se u srijedu sa svojim domaćinom, predsjednikom Narodnog sobranja Georgijem Pirinskim, te s premijerom Sergejem Staniševim i potpredsjednikom države Angelom Marinom.

Predsjednik Hrvatskog sabora trebao bi u četvrtak završiti boravak u Bugarskoj posjetom drugom po veličini bugarskom gradu Plovdivu gdje bi se trebao sastati s načelnikom plovdivske oblasti Todorom Petkovim.

XS
SM
MD
LG