Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sabor izglasao povjerenje premijeru


Ivo Sanader

SDP je danas u Saboru zatražio smjenu premijera Ive Sanadera, kao glavnog i odgovornog za poteze aktualne vlasti, kako ga je opisao šef SDP-a Zoran Milanović, i prema vlastitim, ali i očekivanjima svih ostalih stranaka - nije uspio.

Samo jedna osoba preuzima odgovornost, samo jedna osoba dovodi i smjenjuje ljude na visokim položajima, i zato tražimo odgovornost te osobe, kazao je predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović, tražeći da Sabor izglasa nepovjerenje premijeru Ivi Sanaderu:


„Ovo je rasprava o političkoj odgovornosti čovjeka koji je ,glavni i odgovorni urednik‘ i jedina osoba koja ima stvarnu političku moć u vertikali HDZ-ove vlasti, a to je gospodin dr. Ivo Sanader. Ovo je odgovornost za nečinjenje.“


Zar je trebalo ubojstvo kćeri odvjetnika Hodaka usred Zagreba da se smijeni čelne ljude policije i pravosuđa, pita Milanović. Plaće stagniraju, pokrivenost uvoza izvozom sve je niža, a vlada nema strategiju ponašanja u nadolazećoj svjetskoj krizi. Na vanjskopolitičkom planu kasni se u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, kasni se sa reformama i parola je – nije važno kako, važno je kada, kazao je predsjednik SDP-a. Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbio je sve kritike, kazavši kako su najbolju ocjenu rada vlade dali glasači, koji su u dva navrata povjerenje dali upravo HDZ-u:


„Ako me prozivate za odgovornost, onda ću i ja govoriti o mojoj odgovornosti. Odgovoran sam za povećanje zaposlenosti u proteklom mandatu. Ako usporedimo točne statističke podatke iz perioda od prosinca 2003. godine do prosinca 2007. godine, stvoreno je 128.000 novih radnih mjesta. Ako govorite o mojoj odgovornosti, onda ću reći da sam odgovoran, zajedno sa koalicijskim partnerima, za vraćanje duga umirovljenicima.“


Oporbena Hrvatska narodna stranka (HNS) podržala je stavove SDP-a. Donedavna predsjednica stranke i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i Europske unije Vesna Pusić:


„Afere kao što je Brodo-Split su nerazriješene. Nikom ništa. To stvara atmosferu bezakonja. Tko god da je odgovoran, čim imate aferu bez epiloga, ona stvara atmosferu bezakonja, atmosferu smanjene sigurnosti.“


Promjena po jedne osobe na vrhu resora neće donijeti ništa, ako kriterij ne postane konačno sposobnost i integritet, a ne politička poslušnost. Nikakvi pomaci i reforme nisu pred ulazak u Europsku uniju pokrenuti u gospodarstvu, poljoprivredi i brodogradnji, a oni su nužni, upozorila je Vesna Pusić:


„Inače ćemo završiti u situaciji u kojoj smo danas, a to je – da li više vjerujete svojim očima nego predsjedniku vlade?“


Hoće li ova inicijativa SDP-a dovesti do pomaka na političkoj sceni? Politički analitičar Marinko Čulić upozorava da socijaldemokrati nastupaju kampanjski, a da imaju konzistentnu politiku, Sanader se ne bi mogao „izvući“ smjenama. Što se socijalnih pitanja tiče, on ne vjeruje da će doći do pomaka među glasačima. Cijelo vrijeme govori se o temama koje nisu nevažne, ali nisu najvažnije:


„Naše glavne teme su ili sigurnosna situacija ili odnosi među strankama ili odnosi sa susjedima i tako dalje. A to svakako nisu najvažnije teme, ili barem nisu najvažnije teme u zadnjih dvadeset godina. Najvažnije teme su kako ljudi žive, a one se jedva tu i tamo probiju. Nema konzistentne politike ni u vlasti, ni u opoziciji da se to stavi na prvo ili barem na permanentno drugo mjesto.“


Hrvatski sabor je prijedlog o izglasavanju nepovjerenja premijeru Ivi Sanaderu odbacio većinom glasova. Za prijedlog glasalo je 53 zastupnika SDP-a, Hrvatske narodne stranke (HNS) i Istarskog demokratskog sabora (IDS), dok je 75 zastupnika vladajuće koalicije i njihovih partnera – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Hrvatske seljačke stranke (HSS), Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnika manjina - glasalo protiv prijedloga SDP-a. Za prolazak SDP-ovog prijedloga bilo je potrebno 77 glasova.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG