Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučjaci u Skupštini


Skupština Crne Gore

Na sjednici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore u srijedu se raspravljalo zašto su od ponedjeljka veče, 13. oktobra, podignute mjere bezbjednosti u toj instituciji. Ovo pitanje je postavila opozicija, tvrdeći da im je zbog takvih mjera onemogućeno obavljanje posla.

U pojedinim trenucima izuzetno žučno se raspravljalo o povećanom stepenu bezbjednosti u Skupštini Crne Gore. Opozicija je tražila odgovor na pitanje koje su to bezbjednosne procjene zbog kojih je na snazi poseban režim ulaska i izlaska iz zgrade Skupštine. Predsjednik Odbora za bezbjednost Dragan Kujović je rekao da se radi o mjerama uspostavljenim nakon protestnog skupa na kojem je došlo do nasilja:

"Generalni sekretar je mene obavijestio da je on preduzeo mjere koje štite autoritet institucije parlamenta, to jeste, štite identitet svakog poslanika i koje garantuju bezbjednost svakog poslanika i svakog ko ulazi u ovaj parlament. Po meni je to bilo sasvim prihvatljivo obrazloženje."

Potpredsjednik Odbora Goran Batrićević iz Pokreta za promjene je iznio niz oštrih ocjena na račun sekratara Skupštine Milana Radovića koji je uveo strožije mjere obezbjeđenja.

Batrićević: "Mene interesuje šta se dešava posljednjih šest dana u Skupštini Crne Gore, gdje je Radović, po riječima uvaženog predsjednika, komandant Jedinice za nacionalnu bezbjednost i policiju u Skupštini Crne Gore..."

Kujović: "Kolega to karikira dosta neuspješno. Karikirate moje riječi". Nemojte, kolega, molim vas tako da karikirate."

Batrićević: "Mene interesuje na osnovu kojih bezbjednosnih procjena je omogućeno gospodinu Radoviću da radi to što radi. Mene to interesuje. Mene ne interesuje."

Kujović: "Vas ne interesuje miting i to što je bilo na mitingu i da su posljedice toga mjere ovde?"

Batrićević: "Ne. Ostavimo događanja te večeri."

Kujović: "A da ostavimo to, je li?"

Batrićević: "I zbog čega ne možemo da obavljamo posao zbog koga su nas birali građani Crne Gore."

Kujović: "Treba da tražimo objašnjenje od Kolegijuma i genaralnog sekratara da nam to saopšti.".

Batrićević: "Čulo se vrlo jasno da Kolegijum nema veze s tim i gospodin Radović vjerovatno zbog tih ingerencija koje ima, a koje ste Vi vrlo lijepo rekli, samo donio odluku. Mene interesuje da li je on donio i bezbjednosnu procjenu."

Razumijevanja za ovu odluku o podizanju mjera bezbjednosti imao je Borislav Banović iz Socijaldemokratska partije, koji je ocijenio da se radi o posljedici nasilnog mitinga:

"Meni je bilo krivo što nijesam mogao da uđem u Skupštinu, ali čim se dozvolio ulazak u Skupštinu to je zloupotrebljeno na način da se ostaje po noći i da se štrajkuje glađu u Skupštini. Nije tu smetnja bila neulaska i izlaska. Niste se mnogo pretrgli poslije ovih ljetnjih ferija posebno vaših dužih, da se bude u Skupštini, ali je trebalo ući da bi se u Skupštini prenijela ova politička turbulencija koja se napravila na ulici sada treba udar na institucije otvoriti. Kažete da vas ne interesuju demonstracije, ne interesuje vas onaj miting prije toga i ne interesuju vas ove namjere da se radi u Skupštini nešto što, po mom sudu, ne znam da li je po vašem, ali je po mom sudu nije primjereno živjeti u Skupštini, nije po meni primjereno u službenim prostorijama vršiti nešto što nije skupštinski posao."

Batrićević: "Nije to predmet priče?"

Banović: "To jeste predmet priče. Mi govorimo o uzrocima, a ne samo o posljedicama."

Potpuno nerazumijevanje za situaciju u palamentu iznio je Ranko Kadić iz Demokratske srpske stranke:

"Vjerujte, jutros kada sam došao prije devet sati mislio sam da haluciniram. Pas, vučjak, u Skupštinu ulazi zajedno sa policajcem. Ja ne mogu da vjerujem, rekoh: "Šta je ovo"? Pitam, ljudi, odakle službeni pas vučjak. Kaže: "To je uobičajena mjera, prije svake Skupštine da se pas uvodi u palament". Molim vas, ne zezam se. Izvolite, provjerite."

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas lidere opozicije koji su juče zatražili sastanak kako bi bila prevaziđena politička kriza nastala odlukom Vlade da prizna nezavisnost Kosova. Nakon dvosatnog sastanka sa Vujanovićem, opozicioni čelnici su saopštili da su od šefa države tražili posredovanja u pokušajima da se sastanu sa premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem:

"Ja sam lično od Predsjednika Republike kao i moje kolege rekao da se ova kriza može riješiti zaista demokratskim putem na način da se vrati mandat građanima i da građani ponovo odluče o novoj politici Vlade Crne Gore jer ove političke činjenice nijesu imali kada su davali glas Demokratskoj partiji socijalista i SDP-u u oktobru 2006. godine, takođe ni gospodin Vujanović kao predsjednik u svojoj predsjedničkoj kampanji nije govorio o mogućnosti priznanja Kosova već o tome da želi sa Srbijom najbolje moguće odnose i ja sam iskoristio priliku da ponovim ono što sam već ranije ponovio da apsolutno u procesu evropskih i evroatlantskih integracija ne postoji nijedna klauzula niti stavka bilo kojeg dokumenta koji povezuje jednu ovakvu odluku Vlade sa integracijama i u Evropsku uniju i u NATO pakt već da se radi o bilateralnim relacijama koje je ova vlast imala sa određenim zemljama koje su, pretpostavljam, vršile neki pritisak."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG