Dostupni linkovi

Djeca su onakva kakvi su im uzori


Zagreb
Zagreb

Nakon 5 mjeseci istrage zagrebačka je policija privela u srijedu na sud petoricu nasilnika od kojih dvojicu izravno tereti za smrt devetnaestogodišnjeg maturanta Luke Ritza kojeg su maloljetni huligani na smrt pretukli početkom lipnja ove godiine u Novom Zagrebu.

Nedužna smrt mladog Zagrepčanina bila je točka na ‘i’ građanskom strpljenju i postala simbol otpora razbojstvima i nasilničkom ponašanju koje je mnogima u Hrvatskoj postalo ‘stil života’, za što javnost i stručnjaci isključivo prozivaju vlast.

Četvorica imaju od 15-17 godina, a jedan je tek navršio 18. Lica prekrivenih kapuljačama, privedeni su jutros u zagrebački Županijski sud, a potom i u zatvor. Ubojice 19-godišnjeg Luke Ritza konačno su iza rešetaka. Lukina majka Suzana Ritz:

«Zvali su nas iz policije u toku noći, kad su imali stopostotnu informaciju, onda su nam javili.»

Ubojicu je prepoznao Lukin prijatelj koji je te noći bio svjedok kobnog premlaćivanja, i sam teško ozlijeđen kad su,čekajući autobus, odbili nasilnicima dati novac i cigarete. Maloljetnici su na sudu bili u pratnji roditelja, a jedini punoljetnik s odvjetnikom, izvjestio je novinare načelnik Odjela općeg kriminaliteta u Policijskoj Upravi zagrebačkoj Predrag Brkopac:

«Osamnaestogodišnji punoljetnik je u potpunosti priznao kazneno djelo dok su maloljetne osobe, u nazočnosti roditelja, također priznale samo izvršenje kaznenog djela na štetu 18-godišnjaka sa smrtnim ishodom.»

Policija je obavila 1500 obavijesnih razgovora , a u istrazi su joj puno pomogli i Lukini prijatelji koji su i sami tragali za ubojicama, a prije nekoliko tjedana i cijeli grad oblijepili plakatima sa slikom fotorobota i natpisom 'Zagrebe zašto štitiš ubojicu'.

Mlada Zagrepčanka :

«Ja sam isto mlada i bojim se takvih ljudi.»

Iako policijska statistika govori o padu kaznenih djela ubojstava u Hrvatskoj, 2000-te ih je bilo 285, lani 216, a u prvih 9 mjeseci ove godine 151, opća percepcija javnosti je drukčija.


Da su u Hrvatskoj mnogi, kako se kaže, 'laki' ili 'brzi' na pištoljimana potvrđuje i jučerasnje smaknuće građevinskog poduzetnika Zorana Mrvelja. Smaknut je u Zagrebu u svom mercedesu hicem u čelo usred bijela dana. Policija još ne može potvrditi je li riječ o ubojstvu ili samoubojstvu, samo da je smrt –nasilna. Brutalno je nedavno ubijena i 26-ogodišnja Ivana Hodak, a bande huligana i dalje tjeraju strah u kosti noćnim prolaznicima zagrebačkih pothodnika.

Stručnjak za sigurnost i bivši policijski inspektor Marijan Kraljević –King za val nasilja Hrvatskoj najodogovornijom drži hrvatsku vlast i ne vjeruje puno premijerovom 'dosta nasilju':

«A zar nije bilo dosta prije 6 mjeseci ili prije 3 godine ili prije 10 godina?! Mi smo 'in continuo' u nasilju od poslije rata, koje, na žalost, i raste od poslije rata. U vrijeme rata imali smo daleko manju kvotu nasilja i, uopće, nasilničkog ponašanja u Republici Hrvatskoj. Međutim, kako se moral počeo rušiti i kako je razrušen u komade, građanski način mišljenja je diskvalificiran, tako isto, počevši od uličnog nasilja koje započinje uništavajućim grafitima preko dvljačkog nasilja 'navijača' na utakmicama, pa do svih ostalih, uključujući i mobing, nasilje u Hrvatskoj je postalo tema dana.»

I sociolog Renato Matić korijene općeg nasilničkog ponašanja u društvu vidi u početnom toleriranju pretvorbene pljačke i kriminala u Hrvatskoj, nakon čega su mnogi od tih pljačkaša danas 'cijenjeni građani' pa je i logično, kaže Matić, da i mnogi mladi pomisle kako se nasilje 'isplati'...

«...I kako je uvijek lako izmaći pravdi i kako ono što si stekao nasiljem mozeš lijepo zadržati, ako si imalo podoban ili ako si imalo lukav. To je naš generalni osnovni problem, a to, na žalost, znači da na prevenciji nasilja i njegovom sankcioniranju nije ništa činjeno nego, kao što znamo, nasilje je cijeli niz desetljeća bilo opravdavano u ime različitih interesa. Mi smo sad na kritičnoj točki, na točki koja -vrije!»

Djeca su onakva, zaključuju naši sugovornici, kakvu smo ih odgojili i kakve smo im uzore dali. Marijan Kraljević-King:

«Naravno, policija će sad napraviti nekakvih spektakularnih 4-5 hapšenja, bit će dovedeni, privedeni itd., ali dok se god ne počne čistiti riba od glave, doslovce od vrha države prema dolje, dotle uspješnija borbe protiv organiziranog i svakog drugog kriminaliteta neće biti uspješna.»

XS
SM
MD
LG