Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Studenti protestovali u Beogradu


Protest studenata u Beogradu

Oko 2.000 studenata Univerziteta u Beogradu, drugi put u dve nedelje, blokiralo je saobraćaj u centru glavnog grada Srbije. Prošle sedmice to su učinili ispred Skupštine Srbije, a danas u Nemanjinoj ulici ispred Vlade Srbije. Za razliku od nekih ranijih godina kada su studentski protesti uglavnom bili politički inspirisani, ovog puta razlog koji akademce izvodi na ulice je socijalne prirode, kažu oni, i traže da studiranje na državnim fakultetima – manje košta.

Čini se da i danas beogradskim ulicama odjekuje poklič "'Ajmo, 'ajde, svi u napad", što je bio jedan od uzvika kojima su demonstranti pretili Miloševiću. Osam godina kasnije studenti demonstriraju pod sličnim sloganom, ali sa bitno različitom porukom:


"'Ajmo, 'ajde, svi na Budžet..."

"'Ajmo, 'ajde, svi na Budžet”.

Protest je iniciran na Fakultetu političkih nauka, odmah su mu se priključili studenti Fakulteta organizacionih nauka, a ove sedmice i akademci sa Filozofskog, Filološkog, Arhitektonskog, Veterinarskog, Medicinskog, Saobraćajnog, Ekonomskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta. Traži se da svi studenti, a ne samo dvadeset najboljih, koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija mogu da pređu na školovanje o trošku Budžeta zbog čega se ime državne kase neprekidno skandira:


"Budžet, budžet..."


Takođe se traži ukidanje naplate ispita koji se prenose iz prethodne godine. Iz Rektorata im je poručeno da su uslovi bili poznati i pre nego što su upisali fakultete, te da studenti nisu prevareni. Studenti insistiraju da je njihov bunt motivisan isključivo socijalnim razlozima i pitanjima standarda:


"Zovem se Natalija Zdravković, mi smo svi ovde sa Tehnološkog fakulteta."


RSE: Zašto je bitno da ovaj protest uspe?


"Zato što su nam nezakonito nametnuli plaćanje bodova, o čemu su nas obavestili tri dana pred upis. Mi se nismo upisali pod tim uslovima već nam je to nametnuto na sredini studija."


"Bojana Čolović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta."


RSE: Koliko tebe košta jedna godina studija?


"Preneseni bodovi, odnosno nepoloženi ispiti, me koštaju 48.000 hiljada, kada se sabere i pomnoži sa cenom boda."


RSE: Kako ćeš doći do tih para?


"Verovatno nikako, ili ću morati da radim i da odustanem od nekih nastava na fakultetu."


"Petar Petrović, Fakultet političkih nauka... Moje mišljenje je da nužno da ovo uspe zato što egzistencija mnogih studenata zavisi od ovoga."


RSE Koliko treba da skupiš para kako bi završio fakultet, da li imaš neku procenu?


"Ne, na državnom fakultetu, da sam na privatnom verovatno bih je imamo. Ovde se zaista više ništa ne zna."


"Dušan Velimirović, Fakultet političkih nauka. Vlada očigledno dobija na vremenu dok studenti gube najviše, jer su nam predavanja već počela, a ne znamo tačno koji nam je status. Do 31. oktobra su rokovi za stipendije i za podnošenje zahteva za domove tako da nam je to u suštini najveći problem."


RSE: Koliko tebe košta studiranje?


"Ako mi Vlada ne bude omogućila da upišem treću godinu studija i da budem na budžetu, koštaće me 98.000. Kada se u to uračunaju troškovi za knjige i boravak u Beogradu, cifra iznosi oko 200.000-250.000 godišnje."


RSE: Mogu li to tvoji roditelji da ti obezbede?


"Neće moći."


RSE: Šta ćeš raditi?


"Verovatno ću morati da zamrznem godinu."


Iako su studenti vrlo nezadovoljni, za neočekivani protest ne može se reći da je za sada postigao masovnost. Profesorka beogrdskog univerziteta i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete Srbijanka Turajlić ocenjuje da se to verovatno događa zbog toga što nije najjasnije šta se zapravo zbiva. Ona podvlači da uzrok problema ne leži u Ministarstvu prosvete već u fakultetima kojima je država, u okviru reforme visokog obrazovanja, dala slobodu da sami vode svoju finansijsku politiku:


"Neki fakulteti su verovatno preterali sa nametima za studente, a oni su tu osetljivi jer je sve poskupelo. Tako mogu hodati još jako dugo, iako to ima više veze sa bahatim ponašanjem fakulteta nego sa bilo kakvom reformom obrazovanja. Država bi morala veoma ozbiljno da porazgovara sa univerzitetima i fakultetima kako bi videla šta se zapravo dešava."


Međutim, studenti u protestu upravo od države traže da reši njihove probleme uvereni da se pare rasipaju tamo gde ne treba, a gde treba uvek nedostaju. Kao dokaz toga naveli su informacije po kojima su vladajuće stranke u okviru dogovora o formirnju Vlade obećali Draganu Markoviću Palmi pare za novu žirafu u zoološkom vrtu u Jagodini, gradu u kom je gradonačelnik. Uprkos tome što je Marković to demantovao i našem programu:


"To su gluposti."


Žirafa je postala simbol protesta pa je i na čelu studentske kolone osim poruke "Sad je dosta", nošena je i parola studenata ETF-a "Može li žirafa da projektuje":


"Zbog onih koji su kupili žirafu umesto da pare ulože u budžetsko obrazovanje što više studenata."


"Zato što u budžetu ima para za žirafu, a nema za studente."


U vreme trajanja protesta stiglo je i obaveštenje da je Senat Univerziteta u Beogradu oformio radnu grupu za primenu Zakona o visokom obrazovanju koja će, u roku od sedam dana, pripremiti smernice i uputstva za upis u narednu godinu.

XS
SM
MD
LG