Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Podrška" Mandićevih opozicionih kolega


Andrija Mandić

Koliko je etički i kolegijalno što opozicioni lideri apeluju na lidera Srpske liste Andriju Mandića da nastavi sa štrajkom glađu i ide do kraja, iako je sasvim izvjesno da Vlada neće udovoljiti njegovim zahtjevima i povući odluku o priznanju Kosova?

Lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić već osam dana štrajkuje glađu zbog odluke crnogorske Vlade da prizna nezavisnost Kosova. Iako se izlaz iz ove situacije ne nazire, pošto Vlada nema namjeru da udovolji zahtjevu opozicije koja je tražila povlačenje ove odluke ili raspisivanje referenduma ili vanrednih izbora, opozicioni lideri ohrabruju kolegu Andriju Mandića da ide do kraja. Niko od njih, međutim, ne pominje mogućnost da mu se pridruži u štrajku glađu. Komentarišući tu situaciju, potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić kaže:

"Bilo bi dobro, bilo bi ljudski, čojski, junački i moralno da podrže. Ne možemo sve je to lični čin, ne možemo nikoga osuđivati što je spreman ili nije spreman na žrtvu, a očigledno da je Crna Gora na takvom stepenu demokratije danas da se bez žrtve ništa ne može uraditi. Ja razmišljam na dva načina kao ljekar i kao političar. Kao ljekar normalno da sam zabrinut prije svega za zdravlje gospodina Mandića i svjestan sam svih rizika kojima se čovjek izlaže, međutim, kao političar moram da kažem da nema moralnijeg, čojskijeg i junačkijeg poteza otkad je uveden takozvani višestranački sistem u Crnoj Gori od ovoga što je uradio Andrija Mandić."

Od svih opozicionih lidera jedino je Predrag Popović iz Narodne stranke sugerisao da prekine sa opasnim političkom performansom, dok su ostali izjavili kako poštuju: "njegovu žrtvu i odluku da ide do kraja". Profesor političke psihologije na crnogorskom Univerzitetu Filip Kovačević:

"Kako se stvari odvijaju oko štrajka glađu gospodina Mandića sve više i više mi pada na pamet kratka priča Branimira Šćepanovića 'Smrt gospodina Goluže'. Podsjetiću. Gospodin Goluža, da bi zasjenio mali grad u kome se našao, objavi svima da je došao u taj grad da se oprosti od života. To mu donosi čitav niz privilegija, ali na kraju, zbog očekivanja građana koji zahtijevaju da ne budu iznevjereni, on mora da skoči sa mosta, iako to ne želi. Iskreno se nadam da u slučaju gospodina Mandića do ovoga neće i ne smije doći jer novi izbori u ovom trenutku i to poslije aplikacije za status kandidata u EU odgovaraju DPS-u. A što se tiče sveobuhvatnog političkog efekta, mislim da bi bilo efektnije da su svi poslanici Srpske liste ili čak svi iz opozicionih redova koji se ne slažu sa odlukom Vlade odlučili se na štrajk glađu i to možda u skupštinskim klupama."

Andrija Mandić je već danima na vodi i sokovima, a, po riječima njegovih partijskih kolega, počeo je da osjeća prve zdravstvene tegobe, malaksalost i nesanicu, praćenu padom krvnog pritiska. Bez obzira na motive, Mandić je prvi crnogorski političar koji se odlučio na ovaj gest, a doktori procjenjuju da ljudski organizam može izdržati i nekoliko sedmica štrajka glađu. Iako crkva ne odobrava destrukciju, u Crnoj Gori su ranije uglavnom štrajkovala sveštena lica. Zapamćen je slučaj barskog paroha Bigića Femića i Radomira Nikčevića koji je 2000. štrajkovao glađu u Vlaškoj crkvi na Cetinju. Lani je u štrajk glađu stupio i vladika Srpske pravoslavne crkve Filaret zbog odluke crnogorskih vlasti da mu zabrani ulazak u zemlju jer se nalazio na spisku mogućih pomagača haških optuženika. Nakon desetak dana Filaret je odustao od posta do smrti na nagovor Patrijarha Pavla, koji ga je podsjetio da crkva ne dozvoljava samoubistvo. Kako pišu podgoričke "Vijesti", sveštenik Srpske pravoslavne crkve Boris Brajović pričestio je prekjuče lidera Srpske narodne stranke Andriju Mandića, koji je takođe najavio da će ići do kraja.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG