Dostupni linkovi

Tadić u Šumaricama pozvao na mir


Boris Tadić u Šumaricama, Foto: Branko Vučković
Boris Tadić u Šumaricama, Foto: Branko Vučković

Predsednik Srbije Boris Tadić u utorak je u Šumaricama pozvao na mir u Srbiji, Evropi i svetu. Tadić je ovu poruku uputio na mestu gde su fašisti 1941. godine streljali više hiljada kragujevačkih civila.

"Mir, mir, mir. To je ono što je potrebno Srbiji, što je potrebno ovom delu Evrope, Evropi i čitavom svetu. Bez mira nema ljudskih vrednosti. U ratu one se urušavaju. Bez mira nema razvoja, u ratu razvoj nestaje", rekao je predesednik Srbije Boris Tadić pre početka Velikog školskog časa kojim je u Kragujevcu obeležena 67. godišnjica fašističkog streljanja civilnog stanovništva, u jesen 1941. godine.

Predsednik Tadić je rekao da Srbija želi oproštaj:

"Želimo da usledi jedan veliki oproštaj, ali nikako zaborav. Oproštaj koji je pretpostavka nove budućnosti. Tome je posvećena i ova generacija Srba, naroda kome mi pripadamo, čijoj istoriji i kulturi mi pripadamo, čiju istoriju i kulturu mi stvaramo. Mi se nikada našeg identiteta nećemo odreći, želeći mir sa svima drugima. Mi ćemo graditi naš identitet udružujući se sa drugim narodima našeg kontinenta, ali ćemo uvek obnavljati sećanje na kragujevačke žrtve i Šumarice."

Tadić je rekao da se Srbija u XX veku suočavala sa svakim ratom koji je pogodio naš kontinent, navodeći da je Srbija zemlja velikih žrtava.

"Danas, sećajući se na njihove žrtve, mi se sećamo svih žrtava, svih naroda koji žive zajedno sa nama na ovom prostoru, svih ljudi sa kojima delimo odgovornost za naše postojanje. Svih onih koji treba danas da stvaraju temelje nove budućnosti", rekao je Tadić.

U kragujevačkom Spomen parku "Šumarice" danas je obeležena 67. godišnjica masovnog streljanja civilnog stanovništva u Drugom svetskom ratu. U okviru manifestacije izvedena je poema "Pogled iz sna", Živorada Đorđevića u režiji Nebojše Dugalića.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada građana Kragujevca, među kojima je bilo i učenika i profesora kragujevačke Gimnazije. Streljanje je izvedeno kao osveta za napad na nemačku motorizovanu kolonu na putu Kragujevac - Gornji Milanovac, kada je poginulo deset, a ranjeno 27 nemačkih vojnika.

XS
SM
MD
LG