Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odlaže se gradnja naftovoda Burgas-Aleksandropulos


Početak izgradnje naftovoda od bugarskog grada Burgasa do grčkog Aleksandropulosa odlaže se za oktobar 2009. godine, a eksploatacije za 2011. godinu.

Prvobitno je bilo planirano da izgradnja naftovoda, dugog 285 kilometara, počne krajem ove ili početkom sledeće godine.

Bugarski ministar za regionalni razvoj i izgradnju Asen Gagauzov nije želeo da govori o razlozima za prolongiranje, ali je u izjavi za Rojters rekao da nisu u pitanju finansijski problemi koje je uzrokovala svetska finansijska kriza.

Vrednost projekta se procenjuje na oko milijardu evra, a sadašnja kriza ne bi trebalo da utiče na dobijanje kredita u iznosu od 600 do 900 miliona evra, rekao je Gagauzov.

Prema oceni stručnjaka, moguće je da se izgradnja prolongira i zbog toga što akcionari Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (KTK), koji bi trebalo da bude glavni isporučilac nafte, ne mogu de se dogovore o

duplom povećanju kapaciteta.

Razlog odlaganja izgradnje može biti, kako se ističe, i jačanje pritiska SAD na Grčku i Bugarsku budući da se Vašington protivi izgradnji tog naftovoda koji bi omogućio da većina nafte stiže iz Rusije.

Naftovod Burgas-Aleksandropulos bi trebalo da smanji transport nafte tankerima preko moreuza Bosfor i Dardaneli. U prvoj etapi je predviđeno da njegov kapacitet iznosi 35 miliona tona godišnje, a

kasnije bi bio povećan na 50 miliona tona.

Udeo ruske strane u tom naftovodu iznosi 51 odsto. Preostalih 49 odsto podjednako dele Bugarska i Grčka.

XS
SM
MD
LG