Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vožnja autobusima opasna po život


Priča o nesigurnim autobusima u javnom prijevozu u Bosni i Hercegovini. Zbog čega su ceste prepune autobusa kojima je mjesto na smetljištu?

„Preskakali smo jedni preko drugih i spašavali se kako je ko znao", kazao nam je jedan jedan od putnika autobusa „Bregava transa“ koji se nedavano zapalio, a potom u cijelosti izgorio na lokalnom putu u naselju Gubavica, na relaciji Mostar - Stolac. Naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman, dodaje - prava je sreća da niko od petnaestak putnika, mahom žena i djece, koliko ih se nalazilo u autobusu, nije povrijeđen.


Direktor i vlasnik „Bregava transa“ Safet Ćibo:


„Zakon što je propisao, auta posjeduju, a sad što se desi slučaj... Evo, jučer kaže spustio se avion u Beogradu, zapalio mu se motor. A da je malo okasnio, možda bi izgorio k’o i moj autobus.“


Zbog čega se autobus zapalio, od vlasnika „Bregava transa“, koji vozi na gotovo svim međugradskim linijama u Federaciji, nismo doznali. Kako kaže, istraga još uvijek nije završena. Na pitanje o starosti autobusa, Ćibo dodaje:


„Pa ne znam, bogami! Šta ja znam sad? Ne znam ni u Federaciji, ne znam ni u BiH, a ne znam ni kod sebe!“


S obzirom da tehnička ispravnost autobusa koji saobraćaju u BiH godinama nakon rata nije nadzirana, bahata izjava vlasnika „Bregava transa“ ne treba čuditi, kao ni stanje u autobuskom saobraćaju koje su saobraćajni eksperti proglasili alarmantnim.


Od 24 slučajno izabrana autobusa iz javnog prijevoza na općinskim i kantonalnim linijama koje je federalna Uprava za inspekcijske poslove nedavno uputila na vanredni tehnički pregled nijedan nije bio ispravan. Dragan Soldo, glavni federalni saobraćajni inspektor:


„Svi autobusi koji su u međunarodnom prometu, znači koji idu van naše države su u dobrom stanju i oni se mogu uporediti sa prijevoznim sredstvima EU. Međutim, problem je unutar države, znači linije nižeg ranga - na federalnim linijama, kantonalnim i općinskim linijama se uglavnom radi o starijim prijevoznim sredstvima koja često ne zadovoljavaju tehničku ispravnost. Još ako imamo takve tehničke preglede da im produžavaju, a uopće ih ne nagone na valjke i na ostale instrumente koje treba, onda se baš i pojavljuju takve stvari.“


Tehnički neispravne kočnice, pokvarena vrata, potrošene karoserije - samo su neke od neispravnosti na koje je naišla Uprava za inspekcijske poslove u autobusima koji su imali ispravne dozvole za rad.

Ništa bolja situcija nije ni u Republici Srpskoj. Glavni saobaraćajni inspektor RS Danislav Drašković:

„Vrlo često se može primjetiti u autobusa da je puklo vjetrobransko staklo, da su korodirali, da pneumacije, što se vizuleno može vidjeti, nisu kako valja itd., ali ako se podvrgnu vanrednim tehničkim pregledima tada se vrlo često može konstatovati da je kočiona sila kod takvih vozila dovoljnog intenziteta ali da raspon desnog i lijevog točka odstupa od dozvoljenih procenata.“


Na fiktivno izdana rješenja za tehnički pregled Fuad Klisura, direktor Instituta za gospodarski inžinjering iz Zenice, upozorava godinama. Upravo ova firma dobila je polovinom godine posao nadzora 156 stanica u Federaciji:


Čudim se inžinjerima, odnosno kontrolirima da su izdali potvrde za eksplotacijske uslove za javni prijevoz, a ustvari taj autobus ili minibus ne zadovoljava te uslove - kao što su automatska vrata, npr., jedan od tih segmenata gdje on i nema automatska vrata, ali mu je upisao na potvrdi da ima.“


Prosječna starost autobusa u BiH iznosi 18 godina. Posebno loša situacija je u prigradskom prijevozu gdje su neki autobusi stari i do 30 godina. Dejan Mijić, iz banjalučkog „Autoprevoza“, dodaje kako za razliku od ostalih autoprijevoznika starost vozila u banjalučkom „Autoprevozu“ odgovara propisanim pravilnicima. Fiktivne tehničke preglede nije želio komentirati, dok naglašava:


„Dosta je u periodu ratnom i poslijeratnom uvezeno starih autobusa kojih se zapad rješavao. Međutim, novim izmjenama i početkom primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mi ćemo od Nove godine, po ovome kako sad stvari stoje, biti oslobođeni carine na uvoz novih autobusa, a carina polovnih će biti smanjena, tako da ja očekujem da će to umnogome popraviti situaciju sa voznim parkom u cijeloj BiH.“


Stanice u Federaciji BiH nedavno su uvezane u jedinstven informacioni sistem koji sadrži podatke o svim tehničkim pregledima. Naredni korak, kako doznajemo, biće postavljanje kamera u sve stanice kako bi sistem kontrole bio pojačan. U Ministarstvu saobraćaja i veza RS potvrdili su i da će od naredne godine početi sa primjenom pravilnika o tehničkim pregledima vozila kako bi se spriječilo krivotvorenje tehničkog pregleda.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG