Dostupni linkovi

Građani opoziciji ne vjeruju


Podgorica
Podgorica

Kako analitičari ocjenjuju strategiju opozicionih stranaka koje i dalje pokušavaju da natjeraju vlast da povuče praktično zacementiranu odluku o priznanju nezavisnosti? Da li te partije samo pokušavaju da se izvuku iz već izgubljene bitke?

Komentarišući strategiju opozicije koja se i dalje dovija da fokus javnosti održi na Vladinoj odluci o priznanju kosovske nezavisnosti, univerzitetski profesor Svetozar Jovićević kaže da je opozicija računala da će veliki odziv građana na inicijalnom protestu dobro zabrinuti vlast:

"To se nije desilo. Vjerujem da jeste veliki dio građana ne odobrava barem trenutak ili način na koji je donešena odluka, ali mi se čini da je skoro najbrojniji onaj dio koji to u principu ne odobrava, ali nije srpreman da ili rizikuje svoj odnos prema državi ili da rizikuje nekakvu situaciju koja bi bila konfliktna. Sve mi se čini da je najveći dio tih građana koje svoje nezadovoljstvo koje nije tako drastično kako neki misle, vjerovatno nijesu spremni da ulože u nekakve ulične proteste, pogotovo ne sa strankama koje i inače ne podržavaju."

Analitičar Dragan Rosandić smatra da je opozicija opterećena mnogim problemima, neorganizacijom, međusobnom svađom i nezrelim liderskim ambicijama, te da i građani to prepoznaju:

"Po meni, to je najveći problem zbog čega građani neće masovnije da se uključe u te akcije jer jednostavno ne vjeruju. Ovo što se dešava trenutno, te pojedinačne grupe, manje grupe koje protestuju to su neki aktivisti određenih partije, prije svega bih rekao, Srpke narodne stranke ili Srpske liste koji na neki način daju podršku predsjedniku Srpske narodne stranke Mandiću u njegovoj akciji štrajka glađu, mada to mi više liči na neki egzibicionizam nego na neku ozbiljnu akciju, jer nijesu dobro postavljeni ciljevi i nijesu realni."

Svetozar Jovićević kaže da u ovom trenutku ne prepoznaje strategiju opozicije, ali da mu se čini da tri najjače opozicione stranke pokušavaju da sa Pokretom za promjene formiraju blok sa kojim i izašle na eventualne prijevremene parlamentarne izbore:

"One se nadaju da će Srpska lista promijeniti svoj rigidan nacionalni stav. Koliko je to dobra strategija ne mogu reći. Lično sam siguran da će takav konglomerat imati značajan broj glasova, ali glasova iz onog manjinskog dijela. Ne vjerujem da će ugroziti onaj većiniski dio, a skoro sam siguran da bi uključenje Pokreta izazvalo vjerovatno raslojavanje u samom Pokretu, što bi dosta otežalo njegovu sopstvenu poziciju."

Vlada je do sada glatko odbila sve opozicione zahtjeve. Nema ništa o povlačenju odluke o priznanju nezavisnosti Kosova niti se pomišlja na raspisivanje referenduma o tom pitanju. Iz vladajućih krugova opoziciji je poručeno da se džabe nada prijevremenim izborima. Dragan Rosandić, međutim, kaže da u setu opozicionih zahtjeva prijevremene izbore porepoznaje kao jedini djelimično realan cilj:

"Vlada i režim, ako budu pritisnuti na odgovarajući način, bi možda mogli da taktiziraju jer je izborna godina i daćemo vam tamo negdje u maju ili martu izbore ili da ne čekamo septembar i tako dalje, ali problem je u opoziciji. Nema tamo ozbiljnog lidera, svađa je konstantna, ciljevi nijesu isti."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG