Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije na Jandrokovićev poziv


Gordan Jandroković

Predstavnici vlasti i oporbe u Republici Srpskoj osudili su poziv ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića međunarodnoj zajednici da posveti veću pozornost Bosni i Hercegovini, no Ured Visokog predstavnika (OHR) također drži da je stanje u BiH loše i da je potrebno jače angažiranje iz inozemstva ne bi li se ono promijenilo.

"Da BiH traži veću pozornost međunarodne zajednice jedna je od glavnih poruka koju Visoki predstavnik Miroslav Lajčak prenosi tijekom posjeta glavnim gradovima zemalja-članica Europske unije", izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić kako ga u ponedjeljak citira "Oslobođenje".


Milišić je ovo kazao komentirajući oštra reagiranja na posljednje izjave hrvatskog šefa diplomacije u kojima se upozorava na nestabilno stanje u BiH kao i na činjenicu da Daytonski sporazum očevidno ne može osigurati njeno funkcioniranje.


Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić takve je izjave hrvatskog ministra ocijenio kao dovođenje u pitanje Daytonskog sporazuma čiji je i Hrvatska jamac i potpisnik.


"Najavljuje li Hrvatska time neke mogućnosti unutar EU na međunarodnom planu ili samo 'zakuhava' situaciju u BiH što se u posljednje vrijeme da primijetiti i kroz izjave Stjepana Mesića", kazao je Radojičić tijekom vikenda za medije u RS.


Predsjednik entitetskog parlamenta drži kako izjave ministra Jandrokovića treba promatrati u kontekstu rasprava koje se trenutačno vode u međunarodnoj zajednici i koje bi trebale definirati neki novi pristup stanju u BiH.


Zemlje-članice EU, kako je najavljeno, o tome bi trebale odlučivati u studenom.


Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić čija je Partija demokratskog progresa (PDP) dio vladajuće koalicije u RS ocijenio je kako je Jandrokovićeva izjava pokušaj skretanja pozornosti s problema koje ima Hrvatska.


"Kad god Hrvatska ima neki problem, on se sjeti BiH i time pokušava skrenuti pozornost sa svojih problema", izjavio je Ivanić.


Oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je pak Jandrokovićeve izjave "zapanjujućim" dodajući u priopćenju kako bi vlada u Zagrebu trebala voditi računa o svojim neriješenim problemima poput povratka Srba, prenosi Hina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG