Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora je samo ozvaničila realnost


Vaselj Sineštaj

O činu priznanja Kosova i reperkusijama koje su uslijedile, čuli smo protekle sedmice stav i Srba i Crnogorca, međutim ne i predstavnika albanskog naroda u Crnoj Gori. Zbog toga je naš gost predsjednik Albanske alternative, Vaselj Sineštaj, prethodno vrlo angažovan na pokušajima postizanja opozicionog jedinstva u Crnoj Gori.

RSE: Kako nakon svega što se dogodilo u Crnoj Gori u protekloj sedmici dana doživljavate priznanje nezavisnosti Kosova od strane crnogorske Vlade?

Sineštaj: Mislim da odluka Vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova jeste utisak nedjelje, a možda i godine. Nakon proglašenja samostalnosti moje države, države Crne Gore, ovo je drugi istorijski iskorak same Crne Gore ka evropskim i euroatlantskim strukturama. Za nas iz Albanske alternative odluka Vlade je veoma promišljena i hrabra. Mi vjerujemo da će ona, prije svega, najviše koristi donijeti samoj Crnoj Gori i njenim građanima i da će itekako doprinijeti stabilnosti regiona, bez obzira što nema nekog razumijevanja od dijela opozicije. Čini mi se da jedan dobar dio Crne Gore još nije shvatio da je premijer Đukanović premijer Crne Gore i da treba da vodi računa prvenstveno o interesima svojih građana, potom o dobrosusjedskim odnosima i daljim integracijama. Ovim potezom stvorila se dobra osnova za sve to.

RSE: Čini mi se da je ovaj potez pokazao i neke manjkavosti najavljenog jedinstvenog djelovanja opozicije. Na to su ukazali čak i neki ljudi koji su u jednom dijelu opozicije bliskoj vama i Pokretu za promjene (PZP) vidjeli alternativu za crnogorsku vlast.

Sineštaj: Mi smo itekako iznenađeni nedolaskom na cetinjsko zasjedanje Pokreta za promjene ili poslanika Pokreta za promjene i glasanjem protiv Liberalne partije, glasanjem protiv predložene rezolucije, a potom i njihovo protivljenje odluci Vlade o priznavanju Kosova. To smo javno iskazali.

Mi smo imali bliske poglede u mnogim stavovima oko budućnosti Crne Gore. Podržali smo javno predsjedničkog kandidata iz PZP-a, a za Liberalnu partiju ocijenili smo da je građanske orijentacije, da ima demokratske kapacitete i principe, barem u onome što tražimo za sebe, a to je samostalnost Crne Gore. Ipak smo punih 15 godina na tome skupa radili. Ovo je trenutak koji na neki način koristi Vladi da učvrsti pozicije vlasti. Zato mi kao predstavnici albanske populacije u Crnoj Gori nećemo pretendovati da budemo vlast, a posebno ne na način da odu ovi sadašnji. Mi moramo itekako više voditi računa da apriori ne podržimo ništa što ne bude afirmativno i korisno za Albance, a samim tim i za prosperitet Crne Gore, države čiji smo državljani. Mislim da će stepen ostvarivanja naših prava, kao specifikum u pogledu jezika i pisma, u budućnosti biti ogledalo ostvarivanja ljudskih i građanskih prava u Crnoj Gori.

Mi sebe ubuduće ne vidimo sa snagama koje svojim djelovanjem nanose štetu Crnoj Gori i njenim građanima i koje podrivaju stabilnost regiona.

RSE: Niste mi odgovorili da li je zajedničko opoziciono djelovanje nakon ovoga ugroženo?

Sineštaj: Ima tu jedinstvenih stavova i dalje. Nešto što je za nas bila prošlost, vrijeme strijepnji, ratova, linčovanja, zaštite ratnih zločinaca i slanje prijetećih poruka, se ovih dana ponavljalo. To nam je dodatno otvorilo oči i u buduće moramo voditi računa da ne budemo zastupljeni samo na dan glasanja u svim institucijama.

Naravno da je taj trenutak na neki način bio za nas preloman i doveo nas do toga da ne budemo jedinstveni samo radi nekih ciljeva, pa makar se to zvala i opozicija, a da mi ubuduće imamo štete od toga. Mislim da nismo bliži, već smo se itekako udaljili od neke zajedničke platforme. I tada sam želio da Kosovo ne bude pitanje koje bi nas udaljilo. Neko i dalje ne shvata da je Crna Gora samostalna država, da je Srbija samostalna država, a da je ono na što se pozivaju gaženje međunarodnog prava u dijelu jednostrano proglašene države Kosovo. Ono što su uradili građani Kosova, ono što je uradila Vlada i Skupština Kosova, Crna Gora je samo ozvaničila i prihvatila jednu realnost koju su, mnogo ranije, prihvatile SAD, kao sila broj jedan u svijetu, i 21 država Evropske unije, znači većina. Crna Gora, da bi sebi stvorila mogućnost za još jedan iskorak ka evropskim i euroatlantskim strukturama, je prihvatila takvu realnost i to uradila. Zato ćemo mi u buduće podržati strukture koje vode ka ovome jer mi to imamo prije svega u sopstvenom programu. Ako je neko unutar opozicije protiv ovoga, mi se sa njima u buduće ne možemo naći na zajedničkim platformama ili djelovanjima. Vodit ćemo računa da ne budemo tamo gdje se može nanijeti šteta sunarodnicima i susjedima i time remetiti mir i stabilnost regiona.

RSE: Vi ste i u toku ove nedjelje kritikovali gospodina Medojevića, sa čijom ste strankom bili jako bliski u posljednje vrijeme, gotovo da ste zajednički djelovali. Nakon toga te kritike su iznijeli i crnogorski intelektualci koji su u Pokretu za promjene vidjeli alternativu crnogorske vlasti. Gospodin Medojević je u autorskom tekstu u Vijestima odgovorio na sve te kritike, objasnio zašto je bio na protestnom mitingu, uvjeren da se nikada bliže nije primaklo smjeni crnogorske vlasti. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Sineštaj: Iz ovoga, što je kao autorski tekst objavljeno u dnevnim novinama Vijesti, se vidi jedan pokušaj pravdanja za nešto što je bilo. Iz televizijske emisije i njegovog prisustva na protestnom skupu stekao sam utisak da se tamo našao ne svojom voljom. Sam zahtjev da se poništi takva odluka, nama Albancima, itekako mora da otvori oči, da budemo malo obazriviji kada budemo davali podršku ubuduće. Cijenim to kao jako negativno, prije svega što smo sa gospodinom Medojevićem bili najbliže dvije opcije u pogledu evropskih i euroatlantskih integracija. Nisam ni sanjao da će prepreka naše saradnje biti priznavanje Kosova od strane Vlade.

Nema tog novinara unutar Crne Gore iz međunarodnih glasila i elektronskih medija a da se nije zapitao zašto je to bilo na dan nakon što je Crna Gora podržala zahtjev Srbije da se raspravlja o legitimnosti. To je malo čudno. Zato smo mi kroz Amandman i htjeli reći da treba da se procijeni trenutak. Možda nije bio najadekvatnije, ali neću da ulazim u ono što je izvorno pravo Vlade. Po Ustavu, Vlada treba da utvrdi i procijeni trenutak kako da vodi unutrašnju i spoljnu politiku i donosi odluku o priznavanju. Crna Gora je mala država, multikulturalna, multinacionalna, multikonfesionalna, i o tome Vlada mora da vodi računa. Mislim da je u tom trenutku, kada je odlučila o tome, sve to imala u vidu. Ovakvo ponašanje opozicije, ili dijela opozicije, najviše koristi dalo je Vladi i učvrstilo njen položaj, da i dalje može da kaže da mi itekako dobro radimo, itekako vodimo računa o građanima Crne Gore. Dok ne budemo nudili kvalitetnija rješenja od ove strukture vlasti, ne možemo pretendovati da budemo lideri građana Crne Gore.

XS
SM
MD
LG