Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada je imala legitimitet za priznanje Kosova


Milo Đukanović

Nakon što je glatko odbijen zahtjev da se raspiše referendum, na kome bi se građani izjasnili o odluci crnogorske Vlade da prizna Kosovo, opozicione partije najavile su sprovođenje istraživanja javnog mnjenja na osnovu koga bi od vlasti tražili da revidira taj stav. Da li se radi o realnom političkom zahtjevu?

Tačan procenat građana Crne Gore koji se ne slažu sa odlukom Vlade da prizna kosovsku nezavisnost nije poznat, iako ni vlast ne spori da se radi o većini građana procjene kojima barataju pozicioni i opozicioni političari ne temelju nekih ranijih istraživanja kreću se od 60 pa čak do 85 odsto. Ohrabrena tim pokazateljima, opozicija je već započela sakupljanje potpisa ljudi koji se ne slažu sa Vladinom odlukom i najavila istraživanje javnog mnjenja na osnovu koga bi od vlasti tražila da revidira stav. Komentarišući tu najnoviju opozicionu akciju Zoran Lučić, direktor beogradskog Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže:

"Istraživanje javnog mnjenja su samo jedan od elemenata koji omogućava da se donesu nekakvi politički zaključci. Naravno, istraživanja javnog mnjenja ne mogu da se koriste kao argument, zapravo mogu da se koriste kao argument, ali to nije dovoljno valjan argument da bi se utvrdilo političko stanje u nekoj zemlji. Zašto? Zbog toga što različita istraživanja razlicito pokazuju, zato što mogu za onoliko koliko mogu da budu pouzdana da je u nekim zemljama pouzdanije u nekim nije pouzdana, ali u osnovi samo istraživanje može da bude temelj jednog predloga koji može da bude, ali i ne mora da bude prihvaćen."

Lučić zaključuje da crnogorska Vlada ima izborni legitimitet za donošenje spoljno političkih odluka i da joj je to pravo nemoguće osporiti bilo kojom sondažom javnog mnjenja:

"Ono što je najvažnije u Crnoj Gori je da su izbori održani, na tim izborima je pobedila koalicija koja je sada na vlasti. U ovom trenutku raspolažu tim mandatom, oni upotrebljavaju mandat u smislu u kojem žele da ga upotrebe. Jedini način je da može da ih kazni biračno telo na sledećim izborima da im ne da dovoljno poverenja, odnosno da im ne da poverenje kao što je bilo na prethodnim izborima. Mislim da Milo Đukanović upravo na to računa da će proći dovoljno vremena do sledećih izbora, da će stvari da se primire i da će on i u budućnosti imati dovoljnu većinu."

I premijer Milo Đukanović je nedavno u razgovoru za beogradsku televiziju B 92 jasno stavio do znanja da odluke Vlade nijesu bile rukovođene istraživanjima javnog mnjenja oko kosovske nezavisnosti i da Vlada spoljno političke odluke donosi shodno svojim ustavnim ovlašćenjima:

Novinar B 92: Zašto misite da opozicija u Crnoj Gori ne zna šta je u interesu Crne Gore, zašto Vi imate ekskluzivitet na tome da znate šta je u najboljem interesu Crne Gore?

Đukanović: Ne, nemam ekskluzivitet, imam legitimitet. Dobio sam taj legitimitet na izborima.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring izbora takođe kaže da istraživanja javnog mnjenja ne mogu igrati ključnu ulogu prilikom donošenja ovakvih odluka:

"Istraživanja javnog mnjenja svakako ne mogu biti osnova za donošenje odluka državnih organa. Oni svakako imaju svoju ulogu kada govorimo konsultativno da Vlada može imati razumijevanje prema nekom iz percepcijalnosti, ali svakako da ne možemo reći da istraživanje javnog mnjenja može na neki posebno obavezujući način uticati na određenu odluku Vlade u bilo kojoj oblasti, tako da mislim da bilo koje istraživanje koje bi se eventualno sprovelo ne može imati nikakav obavezujući karakter za odluku Vlade, a posebno ne za povlačenje jedne takve odluke."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG